Monument in de luwte van de Nijmeegse stuwwal - Burbach Roycroft

Monument in de luwte van de Nijmeegse stuwwal

Nederland
Ubbergen
€ 2.100.000
591 m2


Meer details

Monument in de luwte van de Nijmeegse stuwwal

Méér dan royale villa en tóch die warme huiselijkheid

Na omzwervingen over de wereld verlangde hij terug naar de omgeving waar hij opgroeide: Nijmegen. In de luwte van de Nijmeegse stuwwal, een stille getuige van de IJstijd, ontdekte de huidige bewoner deze bijzondere 19e-eeuwse villa. Het voormalige koetshuis van landgoed Waalheuvel.

Zeven heuvelen en een historische stad

Het Koetshuis, zoals de villa in de volksmond wordt genoemd, is letterlijk tegen een heuvel gebouwd. Zo ligt de Rijksstraatweg, ooit verkozen tot mooiste straat van Nederland, op gelijke hoogte met de entree van de begane grond. Terwijl diezelfde verdieping aan de achterzijde ver boven het maaiveld uitsteekt. Met een balkon en een schitterend uitzicht over de tuin en natuurgebied de Ooijpolder. Die hellende Rijksstraatweg roept beelden op van een berglandschap. En dat is ook een béétje zo, want de enorme ijskap die zich hier in een ver verleden uitstrekte heeft ‘het land van de zeven heuvelen’ geplooid. Fascinerend hoe stroompjes helder water zich vanaf de stuwwal een weg banen richting Waal. Een uniek gebied, glooiend, lommerrijk en parkachtig. Maar ook platte polder en wervelende waters, een waar paradijs voor vogels. Én voor liefhebbers van wandelen en fietsen. De keizerstad Nijmegen ligt op steenworp afstand.

Renoveren met oprechte zorg

In de anderhalve eeuw vanaf de bouw van het koetshuis in 1870 tot het hier en nu had de markante villa uiteenlopende bestemmingen. De status Rijksmonument hield de huidige bewoner niet tegen deze villa te kopen. “Zelf had ik ook de intentie om het authentieke van het pand, de originele stijl te bewaren. Daarom heb ik voor de verbouwing een architect gevraagd die historisch besef heeft en passie voor monumentale bouwwerken.” Onder diens leiding is het pand in 2007 volledig gerenoveerd. Met oprechte zorg voor het oorspronkelijke karakter is eigentijds leefcomfort toegevoegd. De (bewust) strakke uitstraling van nieuwe elementen gaat hand in hand met authenticiteit.

Een warm thuis

Het was destijds een historica die zich namens Rijksmonumenten ontfermde over het koetshuis. “Zij was zeer gedreven om het ook inpandig origineel te houden. Nou, we spraken dezelfde taal, dat is dus wel gelukt. Dat er een zee aan ruimte is en tegelijkertijd een warme, huiselijke sfeer is toch wel bijzonder. Juist dit maakt deze woning zo aangenaam. We horen dat ook van onze gasten. Zij voelen zich hier gelijk thuis”, vertelt de huidige bewoner. “Hoe we dat voor elkaar hebben gekregen? Ik denk mede door de kleuren en materialen die zijn gebruikt. De hoofdtint is wit-met-een-toefje-grijs. En verder hout en natuursteen. Tierlantijnen vind je niet. Dat past ook niet bij de sobere Hollandse neorenaissance bouwstijl. Als kunstliefhebber ben ik lyrisch over het prachtige strijklicht in de woonkamer. Zelf ben ik emotioneel intens betrokken bij het koetshuis. Ken bij wijze van spreken elke steen, elke voeg.” Waar mogelijk zijn het dak, muren en vloeren van het huis geïsoleerd. Voor een villa met deze afmetingen is de energierekening vriendelijk te noemen. Overigens zijn zowel de villa als de tuin rondom verlicht (ledverlichting). Ook is er een professioneel beveiligingssysteem.

Tuin in een beschermd landschap

Vanaf de achteringang, afgesloten door en metalen poort, loopt een breed klinkerpad richting villa. Hier staat een houten tuinhuis en verder zijn er tien parkeerplaatsen voor gasten. Ook een overdekt zeshoekig prieel bevindt zich nabij de achteringang. De tuin, aangelegd onder architectuur, is op natuurlijke wijze ingepast in het beschermde omringende landschap. Bestaande bomen zijn geïntegreerd in het ontwerp. Verder is met verschillende hagen (onder meer een appelhaag) speelsheid in de tuin gebracht. Borders met bloeiende vaste planten zijn ingericht op kleur. Verder is er een kleine groente-/kruidentuin: verser krijg je het niet. Op meerdere locaties zijn zitplekken aangelegd, onder meer onder de bomen. Zo is er altijd keuze tussen zon of schaduw. Het perceel is omheind door een metalen hekwerk, vervat in stenen kolommen en met een metalen poort aan zowel de voor- als de achterzijde. “In de tuin geniet je volledige vrijheid. Ja, dan zit je hier lekker en zie je de weg verderop omhoog lopen. Alsof je in één of ander Frans dorpje bent. ‘Hier kun je de stilte horen’, merken onze gasten wel eens op.”

Authentiek

De schil van de villa heeft zijn authentieke uitstraling behouden. De speklagen van lichte natuursteen, de grijze dakleien, sierlijke dakkapellen en ornamenten, Louvre-luiken, gebogen ramen, vensters met roedeverdeling. De brede dubbele toegangsdeuren in de benedenverdieping waar in vervlogen tijden de paarden in en uit liepen. Ook een etage hoger zijn, rechts van de voordeur, de dubbele deuren van de rijtuigenstalling bewaard gebleven. Inpandig zijn deur- en raamkozijnen afgewerkt met sierlijsten en hebben alle vertrekken hoge plinten. Verder is de hele woning voorzien van paneeldeuren. Een aantal ervan is origineel, waar nodig zijn deze vervangen door nieuwe, exact nagemaakte exemplaren.

Bereikbaarheid

Vanaf het koetshuis ben je te voet in zo’n 20 minuten in hartje Nijmegen. De sfeervolle, levendige universiteitsstad aan de Waal, kent een rijke historie en heeft een hoog voorzieningenniveau. “Vreselijk gezellig. Ik kom nog altijd graag in mijn studentenkroeg van toen”, bekent de huidige bewoner. “Eerlijk gezegd heb ik nog nooit zó weinig auto gereden sinds we hier wonen. Maar de bereikbaarheid goed, hoor. Knooppunt Ressen, vlakbij Arnhem, zo’n 15 kilometer van hier, vormt de aansluiting op de A50 en de A15. Ook in het vlakbij gelegen Duitsland (Kleef) ben je zó.”

Heerlijk gewoond…

Nadat de kinderen een hele poos geleden zijn uitgevlogen, leven de huidige bewoners met z’n tweeën. Hoewel de villa zijn knusheid heeft behouden, is deze naar hun smaak voor twee mensen wel héél erg groot. Eerlijk gezegd té. En dus willen ze omzien naar een kleinere woning. Maar dan wél in deze omgeving, want daar liggen immers de familieroots. “In dit huis hebben we zó heerlijk gewoond. En zulke fantastische contacten opgebouwd in de buurt. Prima sfeer! Tijdens de jaarwisseling bijvoorbeeld komen buurtbewoners gezellig bij ons op de borrel.”

DE BENEDENVERDIEPING

Studio, garage & wijnkelder

De villa telt vier volwaardige etages. Op de benedenverdieping, deels onder de grond, deels (aan de achterzijde) boven het maaiveld, bevindt zich een garage met plek voor drie auto’s. In een ver verleden werden hier de paarden gestald. Op dezelfde etage vinden we de wijnkelder, met een fraaie natuursteenvloer en metalen rekken waarin de wijn in alle rust en koelte op dronk kan komen. In het achterste gedeelte, boven het maaiveld dus, is een studio (eigen ingang) gevestigd. Dat wil zeggen twee ruime werkvertrekken (uiteraard ook anders te gebruiken: woon-/slaapkamer), een moderne keuken en een dubbele toiletruimte.

DE BEGANE GROND

Hal & trappenhuis

Vanaf de straatzijde kom je bij de hoofdingang, met een statige voordeur voorzien van siersmeedwerk. Het trappenhuis in de toren is een plaatje. Lichte wanden en trapspijlen, houten treden. “Geweldig hè, een sieraad van het huis!” De vloer is belegd met basalt. Datzelfde geldt voor de aangrenzende corridor die toegang geeft tot verschillende vertrekken. Zowel via de hoofdingang als via een zijdeur met een eigen hal, is de riante werkkamer bereikbaar. In deze hal treffen we ook de volledig gemoderniseerde toiletruimte en de garderobe.

Living

In een ver verleden deed de huidige living dienst als koetsenkamer. Op de vloer liggen brede massief eikenhouten planken. De robuuste natuurstenen schouw (open houthaard) stamt uit de bouwperiode. Net als twee statige zuilen. De living is zeer royaal, maar verdwalen doe je er beslist niet. Het vertrek kenmerkt zich door sfeer, warmte en eenheid. En een prachtige lichtinval.

Leefkeuken

Met een oppervlak van ruim 80 vierkante meter kun je de leefkeuken gerust kolossaal noemen. Ook hier ligt basalt op de vloer, mét behaaglijke vloerverwarming. “Die keuken is echt oergezellig. We zitten er heel graag.” Een creatieve wand deelt het vertrek op in een (halfopen) kookgedeelte (met alles erop en eraan) en een eetgedeelte. Het kookeiland heeft een extra brede gaskookplaat en veel werk- en opbergruimte. Het werkblad bestaat uit een donkere natuursteen, omrand door een strook rvs. In het bijpassende wandmeubel bevindt zich de inbouwapparatuur. De gebogen ramen laten aangenaam veel daglicht binnen. Via dubbele openslaande deuren stap je het overdekte balkon (met houten vlonder) op. Want zoals eerder gemeld torent de begane grond hier boven het maaiveld uit. Er is dan ook een prachtig uitzicht over de tuin. Aan de woonkeuken grenst tenslotte een kleine maar fijne kamer, waar je jezelf heerlijk even kan terugtrekken.

DE EERSTE VERDIEPING

De wanden van de overloop zijn licht. En ook hier ligt weer, net als in de vier aangrenzende slaapvertrekken, diezelfde smaakvolle houten vloer. De overloop geeft eveneens toegang tot een luxe tweede badkamer. Deze heeft een inloopdouche, een brede wastafel met badmeubel en een gesloten toiletruimte. Bovendien is op deze etage een separate was-/strijkruimte.

Hoofdslaapkamer met privé-badkamer

Zelfs met de omschrijving ‘royaal’ doe je de hoofdslaapkamer eigenlijk tekort. Wat een ruimte en wat een fijne sfeer. “Het is er heerlijk wakker worden ‘s morgens. Gordijnen open. Dan zie je aan de ene kant de oplopende weg. En aan de andere kant de Ooijpolder.” Dit slaapvertrek heeft een riante open badkamer. Dit natte gedeelte is voorzien van een fraaie tegelvloer. De scheidingswand in het midden heeft een dubbele functie. Achter deze wand bevindt zich een zéér ruime inloopdouche. Aan de voorzijde zijn twee wastafels. Verder is de badkamer voorzien van een vrijstaand ligbad en een aparte toiletruimte. Een grote inloopkast maakt het comfort compleet.

En nóg eens drie slaapkamers

Slaapkamer nummer twee is weliswaar wat kleiner maar nog altijd royaal. En tenslotte zijn er twee ruime, nagenoeg even grote slaapvertrekken. In het verleden waren dit de kamers van de kinderen. Beide zijn voorzien van een entresol (open tussenvloer), ingericht als slaapgedeelte en bereikbaar via een strak-moderne zwevende trap (hout, rvs en glas). In het onderste gedeelte is ruimte te over voor spelen, werken, studeren, chillen.

DE ZOLDERVERDIEPING

Op de (volledig geïsoleerde) hoogste verdieping is een overloop die toegang geeft tot een aparte berging. Verder is de zolder één kolossaal vertrek (ruim 90m2), belegd met een smaakvolle plankenvloer. De imposante balken van de dakconstructie zijn zichtbaar. Het geheel is strak afgewerkt en geschilderd in lichte tinten. Daglicht komt ruimschoots binnen via de dakkapellen. Dit zorgt voor een aangename sfeer. De zolder biedt tal van mogelijkheden. Sporten, chillen, wonen, werken, spelen, wellness. Samenvattend kunnen we rustig stellen dat het koetshuis zich uitstekend leent om met veel mensen samen te zijn. Maar evengoed om je terug te trekken en onder te dompelen in weldadige rust.

+-
OVERDRACHT
Vraagprijs € 2100000 K.K.
Status beschikbaar
Aanvaarding in overleg
BOUW
Soort woning VILLA
Type woning vrijstaande woning
Bouwjaar 1870
Bouwvorm bestaande bouw
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte 591 m2
Inhoud 2773 m3
Perceel 3536 m2
INDELING
Kamers 13
Slaapkamers 6
BUITENRUIMTE
BERGRUIMTE
Garage
Garage INPANDIG

Wij helpen u graag uw droomhuis te vinden


Heeft u hulp nodig bij het vinden van een passende woning? Ook dan zijn wij u graag van dienst. Klik op de knop, vul uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.Toegangscode ongeldig

De ingevoerde toegangscode is ongeldig
OK

Toegangscode ongeldig

De ingevoerde toegangscode is verlopen. Neem contact op met Burbach Roycroft.
OK

Toegangscode niet actief

De toegangscode is niet geactiveerd, neem contact op met Burbach Roycroft.
OK

Aanvraag verzonden

Dank u voor het aanvragen van een toegangscode. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Aanvraag verzonden

Uw aanvraag voor toegang tot deze woning is doorgestuurd naar onze makelaars. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Toegang tot ons exclusieve aanbod

Heeft u interesse in ons exclusieve aanbod?
Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
 • EUR
 • CHF
 • GBP
 • USD
Versturen

Toegangscode aanvragen voor

Woning ID : {[property_id]}
Heeft u interesse in ons exclusieve aanbod?
Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
 • EUR
 • CHF
 • GBP
 • USD
Versturen

Neem contact op met
{[name]}

Versturen

Neem contact op

Versturen

Plan een bezichtiging

{[property_name]}
Versturen

Wij helpen u graag uw droomhuis te vinden

Vul uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
 • EUR
 • CHF
 • GBP
 • USD
Versturen

Bedankt voor uw aanvraag

Wij helpen u graag bij het vinden van een passende woning, binnen 24 uur nemen we contact met u op.
OK

Bedankt voor uw bezichtingsaanvraag

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Bedankt voor uw contactaanvraag

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK