Gelegen in een oer-landschap, rijk aan natuur en (pre)historie - Burbach Roycroft

Gelegen in een oer-landschap, rijk aan natuur en (pre)historie

Nederland
Anloo
€ 1.500.000
275 m2
aan rustige weg
A

Meer details

Gelegen in een oer-landschap, rijk aan natuur en (pre)historie


Authentieke woonboerderij van een zeldzame schoonheid, met leefcomfort anno-nu

Het dorp Anloo, gelegen onder de rook van Assen en Groningen, koestert zijn status ‘beschermd dorpsgezicht’. Tegelijkertijd is Anloo het meest duurzame dorp van Drenthe. De huidige bewoners van Kerkbrink 12 maakten het tot hun missie hier wezenlijk aan bij te dragen. Met diep respect voor historie en authenticiteit herbouwden ze in 2006-2007 de in verval geraakte boerenhoeve uit 1768. Maar dan wél met alle leefcomfort die we anno-nu gewend zijn. Deze woonboerderij is uitstekend geïsoleerd en voorzien van een aardwarmte-installatie. Een huis met een wonderschone karakteristieke uitstraling en dan tóch energielabel A (!): zoiets moet je met een vergrootglas zoeken. Ook inpandig hebben historische en eigentijdse elementen elkaar gevonden. Het imposante eiken gebintwerk, de hoge zoldering met rondhouten daksporen en modern topdesign vormen hier een even verrassend als harmonieus geheel. Of zoals de bewoners het zelf omschrijven: “Ondanks het volume heeft dit huis een knusse, intieme sfeer. Het is voor ons écht een thuis.”

ANLOO & OMGEVING


Oer-landschap
Het pittoreske Anloo, ingebed tussen twee essen en het Anloër diepje, is onderdeel van het Nationale Park Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Een oer-landschap, gevormd in de voorlaatste ijstijd. Zijn gevarieerdheid dankt het aan een eeuwenlang samenspel van natuurlijke omstandigheden en gebruik door de mens. Natuur en cultuurgrond vormen hier een bijzondere match. Bloemrijke hooilanden langs de oevers, omzoomd door houtwallen. En een lappendeken van akkers, heideveldjes, vennen en bos op de hoger gelegen delen. Zo zag het er hier eeuwen geleden ook al uit. Ver vóór onze jaartelling woonden in deze streek al mensen die hun sporen hebben nagelaten. Nergens in Nederland is zo’n rijkdom aan grafheuvels en hunebedden te vinden. Ook middeleeuwse karrensporen zijn stille getuigen van vroege bewoning.

Nationaal park, maar dan nét even anders
Dat er naast natuur ook landbouwgronden en dorpen tot dit nationale park behoren, onderscheidt Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa van de rest. Zelfs voor Europese begrippen is het stroomgebied van dit riviertje uniek. Het is een stelsel van kronkelende stroompjes, waarvan het Anloër diepje er één is, die allemaal uitmonden in dezelfde Drentsche Aa. Met deze beek is ook het karakteristieke esdorpenlandschap in stand gebleven: de boerenhoeves rond de brink, de op hoge essen gelegen akkers en de hooilanden in het beekdal. In dit beeld past Anloo perfect. Niet voor niets heeft het de status ‘beschermd dorpsgezicht’.

Highlights rond Anloo
Pinetum Ter Borgh. Het Strubben Kniphorstbos (grootste archeologische rijksmonument van Nederland). Boswachterij Anloo (ook bekend als Evertsbos). Het stroomgebied van het Anloër diepje. Dit alles kom je zomaar tegen in de directe omgeving van Anloo. “Fietsen, wandelen, te paard. Er is een MTB-route. Welke kant je ook op gaat, het is hier overal mooi. De natuur, de essen, het water. We kennen alle plekken. Het is dan ook met pijn in het hart dat we weggaan. Zó mooi is het hier.”

Etstoel
In de middeleeuwen behoorde Anloo tot de belangrijkste plaatsen van Drenthe. In de 17e eeuw werd er zelfs rechtgesproken. Het was op de naamdag van Sint Magnus het hof ( Etstoel), bestaande uit de Drost en 24 zogeheten Etten, vergaderde in de kerk van Anloo. Jaarlijks, op de derde zaterdag in augustus, wordt zo’n rechtszitting nagespeeld door de dorpelingen. Een boeiend, op ware feiten gebaseerd schouwspel dat vier eeuwen terug voert in de tijd. De Etstoel is een begrip in Anloo en verre omtrek (etstoelanloo.nl) Dáár wil je bij zijn!

BOODSCHAPPEN DOEN en meer


Anloo heeft een basisschool, een café en een hotel. Winkels zijn er echter niet. Voor de dagelijkse boodschappen is het 2 kilometer verderop gelegen Annen het dichtstbijzijnde dorp. Ook makkelijk te fietsen dus. Naast een ruim aanbod van eerste levensbehoeften heeft Annen prima sportaccommodaties. En een fijn buitenzwembad.

Dichtbij Assen en Groningen
Wie behoefte heeft aan stadse voorzieningen: de Drentse provinciehoofdstad Assen bevindt zich op zo’n tien autominuten rijden. En in Groningen ben je in een kwartiertje. Vanuit Anloo is er een verrassend goede busverbinding met de universiteitsstad Groningen. Binnen een half uur ben op station Groningen.

Noaberschap
Het grotendeels ‘import’ wat zich in Anloo heeft gevestigd. In het van oudsher boerendorp zijn op één na alle boerenbedrijven verdwenen. “Er is zeker sprake van noaberschap, in de zin van dat mensen naar elkaar omzien. Gewoon attent zijn, zonder dat het hinderlijk wordt. Heel prettig eigenlijk.”

HET HUIS
DE BOERENHOEVE UIT 1768


Recht aan historie
De huidige bewoners hadden zich jaren eerder al genesteld in Anloo. Het dorpse leven beviel hen goed. Hun aandacht werd echter getrokken door de leegstaande boerenhoeve aan de brink bij de Magnuskerk. In vervallen staat, dat wel. Maar daar keken ze doorheen. Ze zagen de authentieke gevels van de boerderij, de resten van de typisch Drentse doorritschuur. En dan de directe omgeving, nog helemaal de sfeer van de middeleeuwen ademend. Ze keken er rond. Stiekem. En nóg eens. “We werden verliefd op dit huis, deze bouwval. Hier zouden we iets heel moois van kunnen maken!” Dat was in 2006. Het project Kerkbrink 12 nam vervolgens twee jaar in beslag.

Uitgesproken wensen
Mond-tot-mond bracht hen bij Noach Architecten in Amsterdam. “Zij hadden veel ervaring met het restaureren van historische panden. Onze wensen gingen ver. We wilden een huis en een schuur met een authentieke uitstraling. Alles moest gewoon kloppen, alsof het er altijd al had gestaan. Tegelijkertijd wilden we een duurzaam en energiezuinig huis. Een echt leefhuis voor ons gezin, met sfeer en comfort.”

UIT het lood…


Met een kofferbak vol oude gevelstenen gingen ze de boer op. De juiste gebruikte gevelsteen vonden ze in Friesland. Hun stellige opvatting dat de buitenmuren UIT het lood moesten worden gemetseld, deed bij de bouwvakkers de wenkbrauwen fronsen. “De bestaande buitenmuren waren immers ook niet loodrecht. Het was even omdenken, maar de metselaars hebben het precies gemaakt zoals wij voor ogen hadden. Overigens zijn de muren gevoegd met kalkcement, ook een wens van ons.” Van het bestaande eiken gebintwerk was slechts een deel herbruikbaar. “De meeste oude gebinten zijn dus aangekocht. En gerestaureerd, zó vakkundig. Het verschil tussen oud en nieuw hout valt nauwelijks op. Schroeven, die zijn er niet aan te pas gekomen. Alle gebintbalken zijn – net als vroeger – door middel van pen en gat met elkaar verbonden. Voor de opgeklampte eiken deuren van de schuur zijn oude spijkers gebruikt. Ja, dat gaat best ver hè?” Kozijnen en kiepramen (met roedeverdeling) zijn exact nagemaakt, volgens de monumentale norm. Wel zijn ze voorzien van dubbelglas. Ook de erfverharding (veldkeien en antieke waalklinkers) en de tuin sluiten volmaakt aan bij de sfeer van dit markante huis.

Andere wereld
Ga je Kerkbrink 12 binnen, dan beland je een andere wereld. Het interieur is áf. Zó doordacht, zó mooi op elkaar afgestemd en zó he-le-maal NU. Met respect voor de ziel van deze boerenhoeve uit 1768 is duurzaam eigentijds comfort toegevoegd. Een leefhuis voor het destijds jonge gezin dat er in 2008 ging wonen. “Alles kon hier zo’n beetje binnen. Skeeleren, fietsen, voetballen. Nou ja, dat laatste niet té wild natuurlijk. Een babyschommel hadden we opgehangen aan een gebint.” Vos Interieur Maupertuus uit Groningen vertaalde de wensen van de bewoners in een op maat gesneden interieuradvies. Een lichtarchitect ontwierp een uitgekiend lichtplan. Ook hier geldt: alles klopt.

DE BEGANE GROND


Hal & toiletruimte
Je waant jezelf in een ander tijdperk als je aanbelt bij Kerkbrink 12. De gevels die een eeuwenoude sfeer ademen. Het bovenlicht van de voordeur, gedecoreerd met een levensboom, het symbool van eeuwigheid. De vensters met roedeverdeling, stalraampjes, de met riet gedekte kap met ‘n oel’nbret. Een verbaasde blik als de voordeur openzwaait. “Ah, iedereen gaat hier achterom. Maar welkom!” En dan stap je de lichte hal, met vide, binnen. Hier bevindt zich is een grote toiletruimte, met hangtoilet en fonteintje. Je aandacht wordt echter gelijk naar de aangrenzende leefkeuken gezogen, afgescheiden van de hal door een transparante wand met brede glazen deuren. Een aangename ontvangst.

De leefkeuken
De royale leefkeuken vormt het kloppend hart van dit huis. Riant qua ruimte, riant vanwege de niet te evenaren sfeer. Kijk naar de imposante eikenhouten gebintenconstructie. Zie de hoge zoldering met daksporen van rondhout. En dan de gevlinderde betonvloer. “Waarom beton? Nou, omdat hier vroeger de koeien stonden, óók op beton. Dit, waar wij nu zitten, was ooit een stal.” Tegen dit decor is gekozen voor een Italiaanse designkeuken van Boffi. De greeploze, strak-moderne keuken bestaat uit een enorm kook- en spoeleiland en een wandmeubel. Het spoelgedeelte heeft een keramisch werkblad in betonlook. Haaks daarop bevindt zich het kookgedeelte, met een werkblad van gezet roestvast staal. Koken gebeurt op een bijzondere gaskookplaat met vier branders. In een strakke, aan het plafond opgehangen schouw bevindt zich de afzuiger. Zijn de fronten van het eiland uitgevoerd in offwhite, het wandmeubel is gemaakt van zwartbruin eikenhout. Een schitterende combi! De Boffi-keuken heeft Gaggenau inbouwapparatuur, zoals een steamer, een oven en een warmhoudplaat. Er is extra koel-/vriesapparatuur, handig voor een gezin met vier kinderen. Uiteraard ontbreekt een vaatwasser niet. Blikvanger in de leefkeuken is de markante open trap naar de eerste verdieping. Stoer design met een industriële look, gemaakt uit zwartstaal, met treden van massief eikenhout. De glasrijke zijgevel van de keuken, met brede schuifpui, legt de verbinding met het erf en de tuin. Eerst nemen we echter een kijkje in de living, afgescheiden van de keuken door een brede toog, met schuifdeuren.

De living
De living is ontstaan door de woonkamer-van-weleer en de naastgelegen opkamer samen te voegen. Hierbij is de opkamer weer met drie traptreden verhoogd tot het niveau van vroeger. En daardoor heeft ook de eronder gelegen kelder zijn oorspronkelijke hoogte terug gekregen. De lichte living is fraai door eenvoud. Met een hoofdrol voor het magnifieke eiken gebint. En het zeldzaam historische tafereel dat binnenkomt door de hoge vensters met roedeverdeling: het groene kerkplein met de rond 1100 gebouwde romaanse Sint-Magnuskerk. Sfeermaker in de living is de schouw met de door Dick van Hoff ontworpen design-houtkachel. Passend bij deze sfeer is de houten vloer van massief eiken.

De kelder/bijkeuken
De hiervoor genoemde kelder is bereikbaar vanuit de leefkeuken. Je komt er via een van oude stenen gemetselde trap. “Vind je ‘m niet mooi? Die trap, daar zijn we echt trots op.” De kelder, waar je trouwens met gemak rechtop kunt staan, is in gebruik als bijkeuken en opslagruimte. Zo is er een handig aanrechtblok, met spoelbak en een keramisch werkblad in betonlook. Ook de wasmachine en droger zijn hier geïnstalleerd, net als het centrale stofzuigsysteem. Verder zijn er luxe stellages voor wijnen, levensmiddelen en meer. Een raam en de wit geschilderde wanden maken de kelder aangenaam licht. Terug naar de leefkeuken en vervolgens richting achter-entree.

Slaapkamer & (ensuite) badkamer
Ook via de achter-entree komt ruimschoots daglicht binnen. Dankzij de slimme indeling van een binnenwand zijn hier twee strakke nissen ontstaan, gemaakt voor de garderobe. Aan de entree grenst om te beginnen een royale (ouder)slaapkamer. Deze heeft een ruime en overzichtelijke inloopkast. Puur maatwerk van Poliform, plek biedend aan een uitgebreide garderobe. Verder is er – ensuite – een luxe badkamer. Wederom Italiaans design van Boffi, uit de ontwerpstudio van Marcel Wanders. De stijlvolle badkamer is uitgevoerd met een riant ligbad, een inloopdouche, een badmeubel met twee waskommen en een wandcloset. Een infraroodsauna maakt de schitterende badkamer tot een fijne wellness-ruimte. Uiteraard zijn de originele stalraampjes in het slaapgedeelte bewaard gebleven. Vernuftige houten luikjes (red cedar) aan de binnenzijde waarborgen de privacy. We steken over naar de werkkamer.

De werkkamer
De eveneens royale werkkamer heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad. Zo was het de babykamer van de tweeling waarmee het gezin in 2009 werd verblijd. Vervolgens werd het een werk-/studeerkamer. Compleet met bibliotheek én trapje. De eerder omschreven speciale wand van de achter-entree, heeft namelijk ook in de werkkamer twee grote nissen opgeleverd: boekenkasten, vervaardigd uit eerlijk eikenhout. Maatwerk van de interieurbouwer, met ruimte voor de uitgebreide boekencollectie. Van oorsprong was dit vertrek echter een dierenverblijf. De staldeur is opengeklapt tegen de buitengevel, de opening voorzien van glas. Zo kijk je mooi op het erf en op de replica van de doorritschuur.

DE BOVENVERDIEPING


Drie slaapkamers, twee slaapzolders & een badkamer
Zoals gemeld verbindt een industriële open trap de leefkeuken met de bovenverdieping. Op de overloop is, gebruikmakend van de vide, een doorkijk gemaakt naar de keuken. Passend bij het open karakter van de woonboerderij. Zowel de overloop (met fraaie zwartstalen balustrade) als de drie aangrenzende ruime en knusse slaapkamers zijn belegd met dezelfde eikenhouten vloer als de living. Alle kamers hebben een tuimeldakraam, met hor, zonwering en een verduisterend rolgordijn. Twee slaapvertrekken hebben een slaapzolder met een bed van 1.20 meter breed. Dat betekent volop ruimte op de slaapkamervloer om te studeren, te chillen, vrienden te ontvangen. Eén van de slaapkamers heeft achter de knieschotten een vaste kastenwand met schuifdeuren. Slaapvertrek nummer drie is eveneens ruim en heeft een flinke inloopkast. Net als op de begane grond heeft deze etage verschillende doorkijkjes die de hoogte van de woning accentueren en je een blik gunnen op de houten daksporen. Overigens hebben alle slaapvertrekken een radiator. “Die staan eigenlijk nooit aan. Het is hier boven altijd behaaglijk, omdat dit huis zo goed is geïsoleerd.” De overloop geeft toegang tot de van vloerverwarming voorziene badkamer. Deze heeft een ruime inloopdouche met glazen wand, een brede wastafel met badmeubel en een hangtoilet. In een speelse nis is plek voor allerlei badkamerspullen. Verder is er op de overloop een grote inloopkast. Aan de straatzijde heb je – nu vanuit de hoogte - weer uitzicht op de Magnuskerk. “Wat zijn er van hieruit veel plaatjes geschoten van het kerkje. In alle seizoenen. Het blijft ongewoon mooi.”

DE BIJGEBOUWEN


Een kolossale Drentse schuur
De in verval geraakte schuur is in oude luister hersteld. Echt in stijl, een replica van een typische Drentse doorritschuur is het geworden. Met drie gemetselde, deels vakwerkgevels, en een machtige voorgevel uit eikenhout. Deze is ‘versierd’ met origineel vlechtwerk van geknoopt stro. Net als de hoofdwoning is het zadeldak gedekt met riet (en uitstekend onderhouden). En dan het erf vóór de schuur: veldkeien en een statige kastanjeboom. Zoals het hoort… De schuur bestaat uit een met gebakken waalklinkers bestrate dubbele garage aan de rechterkant. Deze heeft op afstand bedienbare elektrische deuren en een oplaadpunt voor elektrische voertuigen. De ruimte in het midden (oorspronkelijk de doorrit voor paard en wagen) is als opslagruimte in gebruik. Hier bevindt zich ook de vaste trap naar de – eveneens kolossale – (hooi)zolder. Tenslotte herbergt deze schuur een buitengewoon royale werkplaats, geheel geïsoleerd en verwarmd. Aan de achterzijde, nabij de woning, is het klompenhok gelegen. Met plek voor de tuinkleding en er is een handige uitstortgootsteen.

De overkapping
De overkapping (type kapschuur) pal achter de woning is eveneens opgetrokken uit eikenhout en gedekt met dakpannen. In deze sfeervolle loungeruimte kun je bijna het jaar rond heerlijk zitten. Juist vanwege het uitzicht op de Sint-Magnuskerk is de overkapping op déze plek gebouwd.

Het stookhok
De gerestaureerde stookhok-van-weleer is ingericht als technische ruimte. In dit charmante ‘schuurtje’ is de warmtepomp geïnstalleerd. Aardwarmte, dat betekent verwarming in de winter en verkoeling in de zomer voor de geheel van vloerverwarming voorziene benedenverdieping van het huis. “Binnen hebben we een constante temperatuur van 21 graden. Heel aangenaam! Overigens is er op de kavel ruimte genoeg voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarmee zou je het huis zelfs energieneutraal kunnen maken.”

DE TUIN


Door uitruil in het verleden heeft de kavel een speelse vorm gekregen, die overigens nergens tot last is. Van de contouren is juist gebruik gemaakt om verschillende tuinkamers te creëren. En niet onbelangrijk: met privacy alom. In de met kastanje-hekken afgerasterde moestuin zijn de mooiste groenten verbouwd. Ook is er een composthoop. En een grote glazen kweekkas. “Daar zijn heel wat tomaten en komkommers geoogst.” De tuin bestaat verder uit een uitgestrekt grasveld en een boomgaard met oude fruitrassen als appels, peren en pruimen. Bewust is gekozen voor streekeigen beplanting, zowel voor de borders als de hagen. “Onder andere meidoornhagen zijn aangelegd. Met hun doorns hielden ze vroeger het vee op het terrein. In de beukenhagen is hier en daar hulst geplant. Dat is dan weer fijn voor de vogels. Een walnoot hoort bij dit erf. En een kastanje.”

Meer informatie en foto's? Neemt u dan gerust contact met ons op.

+-
OVERDRACHT
Vraagprijs € 1500000 K.K.
Status beschikbaar
Aanvaarding in overleg
BOUW
Soort woning WOONBOERDERIJ
Type woning vrijstaande woning
Bouwjaar 1768
Bouwvorm bestaande bouw
Soort dak schilddak
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte 275 m2
Inhoud 1200 m3
Perceel 1833 m2
Aantal badkamers 2 en 1 apart toilet
INDELING
Kamers 6
Slaapkamers 4
Voorzieningen JACUZZI, SAUNA, SLAAPKAMER_OP_DE_BEGANE_GROND, BADKAMER_OP_DE_BEGANE_GROND
BUITENRUIMTE
Ligging aan rustige weg, landelijk gelegen
Tuin ruin rondom
BERGRUIMTE
Berging / schuur vrijstaand steen
Garage
Garage vrijstaand steen

Wij helpen u graag uw droomhuis te vinden


Heeft u hulp nodig bij het vinden van een passende woning? Ook dan zijn wij u graag van dienst. Klik op de knop, vul uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.



Toegangscode ongeldig

De ingevoerde toegangscode is ongeldig
OK

Toegangscode ongeldig

De ingevoerde toegangscode is verlopen. Neem contact op met Burbach Roycroft.
OK

Toegangscode niet actief

De toegangscode is niet geactiveerd, neem contact op met Burbach Roycroft.
OK

Aanvraag verzonden

Dank u voor het aanvragen van een toegangscode. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Aanvraag verzonden

Uw aanvraag voor toegang tot deze woning is doorgestuurd naar onze makelaars. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Toegang tot ons exclusieve aanbod

Heeft u interesse in ons exclusieve aanbod?
Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
  • EUR
  • CHF
  • GBP
  • USD
Versturen

Toegangscode aanvragen voor

Woning ID : {[property_id]}
Heeft u interesse in ons exclusieve aanbod?
Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
  • EUR
  • CHF
  • GBP
  • USD
Versturen

Neem contact op met
{[name]}

Versturen

Neem contact op

Versturen

Plan een bezichtiging

{[property_name]}
Versturen

Wij helpen u graag uw droomhuis te vinden

Vul uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
  • EUR
  • CHF
  • GBP
  • USD
Versturen

Bedankt voor uw aanvraag

Wij helpen u graag bij het vinden van een passende woning, binnen 24 uur nemen we contact met u op.
OK

Bedankt voor uw bezichtingsaanvraag

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Bedankt voor uw contactaanvraag

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK