Onder de rook van Deventer, natuurrijk landgoed met sfeervolle woonboerderij - Burbach Roycroft

Onder de rook van Deventer, natuurrijk landgoed met sfeervolle woonboerderij

Nederland
Epse
€ 1.995.000
638 m2
aan rustige weg
C

Meer details


Onder de rook van Deventer

Natuurrijk landgoed met sfeervolle woonboerderij met mogelijkheid om extra percelen bij te kopen


Nabij de provinciegrens van Overijssel en Gelderland, waar Salland en de Achterhoek elkaar raken, is deze sfeervolle woonboerderij gelegen. De leefruimte is méér dan royaal, de omgeving uitgestrekt, groen en stil, de vrijheid ongekend. En dat terwijl de A1, die zich op slechts enkele autominuten bevindt, voor een uitstekende verbinding met de randstad zorgt. Een kennismaking met landgoed De Nijhof, waar het leven goed is. Een plek voor ware buitenmensen. Voor het houden van dieren - paarden, koeien, kleinvee – zijn er voorzieningen én alle ruimte. Intens beleef je hier de natuur en de seizoenen. En toch woon je niet in the middle of nowhere.

Afslag 23 Deventer


Vanaf de A1, afslag 23 Deventer, rijd je in mum van tijd een andere wereld binnen. Een streek met weilanden, uiterwaarden en bossen. Welkom in Epse (gemeente Lochem), het dorp waartoe landgoed De Nijhof behoort. De Dortherweg voert door het fraaie buitengebied van Epse. Van hieruit is de woonboerderij aan het oog onttrokken. Via het semiverharde, door laanbomen omlijste Nijhofslaantje kom je bij een stoer eikenhouten landhek. Met daarachter de eigenlijke oprijlaan naar erve De Nijhof, uitmondend in een rotonde. Vlakbij de woning is ruimte voor meerdere auto’s. Hier is het meteen genieten van de tuin en het weidse uitzicht over de omgeving. In een kale beuk verderop in de wei heeft zich een zwerm spreeuwen verzameld, klaar voor de trek naar het zuiden. “Kom binnen!”, nodigen de huidige bewoners uit. Ruim twintig jaar hebben ze gewoond op De Nijhof, dat hen vanaf dag één een heerlijk thuisgevoel gaf. De uitvoering van het interieur heeft het stel zelf bedacht, mét succes. “Kennelijk hebben we het in de vingers. Tenminste, dat is wat we van anderen horen.”

Ruim baan voor biodiversiteit


Het ruim 5,5 hectare omvattende landgoed De Nijhof (én de mogelijkheid om circa 5 hectare grond bij te kopen),  ofwel ‘de nieuwe hoeve’, is niet opengesteld voor publiek. Het perceel bestaat uit graslanden en bos en wordt deels begrensd door de Dortherbeek. Tijdens het in 2014 afgeronde herinrichtingsproject heeft de beek zijn meanders teruggekregen. Ook retentiegebieden zijn aangelegd: stukken (wei)land die bij hoogwater mogen onderlopen. Het riviertje is aangemerkt als ecologische verbindingszone (EVZ), een corridor in het landschap waarlangs planten en dieren zich kunnen verplaatsen naar andere gebieden. Ruim baan voor biodiversiteit dus. “Het aantal vlinders, bijen en andere insecten, maar ook vogels en kleine zoogdieren is sinds die tijd flink toegenomen. Datzelfde geldt voor plantensoorten. Prachtig hoe de Dortherbeek zich heeft ontwikkeld na de herinrichting.” Het stel houdt enkele Schotse hooglandrunderen op hun landgoed. 's Zomers zoeken de koeien afkoeling in de beek. Ze staan er tot hun middel in, altijd een mooi gezicht. Trouwens, geregeld zien we ook reeën in de wei. Een enkele keer zelfs in de tuin.” Het is een plaatje als bij het krieken van de dag de nevelslierten over het land hangen. Witte wiev’n, hier kun je ze ontmoeten…

Historie


Middelpunt van landgoed De Nijhof is de kolossale historische boerderij uit 1871, geheel gedekt met riet en voorzien van aangekapte dakkapellen. Ooit waren dit twee afzonderlijke gebouwen: een woonhuis voor de boerenfamilie en een grote stal voor het vee. Nadat het boerenbedrijf was gestopt zijn deze door middel van een tussenbouw met elkaar verbonden. De schil heeft zijn oorspronkelijke karakter grotendeels behouden. De rieten kap, het metselwerk, de vensters met roedeverdeling, de originele stalramen. Het oorspronkelijke woongedeelte is in 1953 herbouwd, nadat een brand door blikseminslag het in de as had gelegd. Inpandig is de woonboerderij grotendeels voorzien van paneeldeuren., waarvan een aantal met roedeverdeling en glas. De vorige eigenaar heeft met name veel geïnvesteerd in de voormalige boerenwoning. Ook zijn er gronden samengevoegd, waardoor een aaneengesloten geheel is ontstaan dat tenslotte de landgoedstatus heeft verworven. “De structuur van het landgoed is door hém gemaakt.” De huidige bewoners hebben de monumentale stal gerenoveerd (in stijl) tot woonruimte, met respect voor de oorspronkelijke bestemming. Zo is de rij stalraampjes in het gedeelte waar ooit de koeien aan de repel stonden, behouden gebleven. Net als indrukwekkende niendeur, waarvan beide helften zijn opengeklapt tegen de buitengevel. De brede opening, waar in vervlogen tijden de boer met paard en wagen de deel op reed, is voorzien van glas. Verder zijn originele gebinten zichtbaar, evenals de hiel. De melkkamer en de waskamer van weleer zijn ingericht als respectievelijk logeerkamer met aangrenzende badkamer. Bij de renovatie is niet bezuinigd op kwaliteit van materialen. Het huis is grotendeels voorzien van dubbelglas en heeft drie houtstookplaatsen mét schouw.

Boodschappen doen en meer


Voor de dagelijkse levensbehoeften kun je terecht in het 4 kilometer en 7 autominuten verderop gelegen Gorssel. Een dorp met allure. En een bijzonder museum: Museum More. Wel heeft Epse een basisschool. En een sportvereniging met verschillende geledingen: badminton, voetbal, hockey, volleybal, bridge, gymnastiek. Ook is er een paardenmanege. En een tankstation. Grotere (en erg gezellige) plaatsen als Zutphen (13 kilometer) en Lochem (18 kilometer) hebben een uitgebreider winkelaanbod. En dan is er natuurlijk Deventer, gelegen op slechts 7 kilometer van Epse. Hier vind je scholen voor voortgezet en (hoger) beroepsonderwijs, een ziekenhuis, tal van culturele en sportieve voorzieningen en een stads winkelaanbod. “En een treinstation! Gaan we op reis, dan pakken we in Deventer de Intercity naar Schiphol. Een handig begin van de vakantie.” Overigens is nabij Deventer een mooie golfbaan gelegen. En dan de autosnelweg A1, de snelle verbinding met de randstad én met het oosten van het land (Enschede, Hengelo). “In een half uur was ik met de auto op mijn werk in Hoevelaken. En Amsterdam, waar onze kinderen wonen, is ruim een uur rijden. Prima te doen. De randstad is vanaf hier uitstekend bereikbaar. Dat heeft ons eigenlijk ook verrast.” Overigens is De Nijhof een fantastische uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. “Elke keer weer denken we ‘wat een prachtig land is dit!’.”

Noaberschap


De Dortherweg heeft een lengte van zo’n anderhalve kilometer. Er woont een mooie mix van mensen die in Epse zijn geboren en getogen en mensen van elders, veelal uit de randstad. Van de aanliggende boerderijen zijn er nog enkele in bedrijf, de overige zijn verbouwd tot woonboerderij. “Noaberschap wordt aan de Dortherweg in ere gehouden. Hoewel dit begrip in de loop der jaren enigszins is vervaagd. De vraag of je ‘buur’ wilt worden, gaan ze je zeker stellen als je hier komt wonen. Wij hebben het wél gedaan, maar het is géén verplichting, hoor. Dat is het fijne. Niemand die je er op aankijkt als je ‘nee’ zegt”, verzekeren de huidige bewoners. “De sfeer in de buurt is goed. ’s Zomers wordt een uitje georganiseerd. Verder is er een nieuwjaarsborrel. En als er iets bijzonders valt te doen, staat de buurt klaar om de handen uit de mouwen te steken. En ja, er is sociale controle, maar nooit hinderlijk of opdringerig. Dus of we hier eenzaam wonen? Nee, he-le-maal niet! Bovendien komen geregeld fietsers en wandelaars voorbij.”

Het erf


Met een aantal vakkundige adviezen van een landschapsarchitect is het erf rondom de hoeve door de huidige bewoners zelf ingericht met (deels streekeigen) beplanting. Er is een grote, natuurlijke waterpartij, borders met bloeiende vaste planten, een uitgestrekt gazon, beukenhagen, een schitterende walnoot. “Met zomerse warmte zoeken we graag de schaduw van de walnoot op. Daar kan geen parasol aan tippen. Verder is er een moestuin (afgerasterd) met onder meer kruiden, aspergebedden en leifruit. Met de aanleg van houtsingels zijn tuinkamers gecreëerd. “In de afgelopen twintig jaar hebben we wel eens wat veranderd natuurlijk.” Als wapen tegen de droge zomers is in 2021 een computergestuurd beregeningssysteem geïnstalleerd.

Veilig wonen


“Echt niemand staat hier zomaar voor de deur! Al die jaren hebben we ons extreem veilig gevoeld. Dat heeft ook te maken met de nabuurschap. We zeiden het al: er is sociale controle, op een aangename manier.” De robuuste houten poort bij de hoofdingang opent zich elektronisch en is uitsluitend op afstand bedienbaar. Verder is de woonboerderij beveiligd door middel van een alarmsysteem met bewegingssensoren. Rondom het perceel is een houten hekwerk geplaatst (meteen fraai voor het oog), met op zo’n twintig centimeter hoogte een stroomdraad. Dit om de honden op eigen terrein te houden. Tenslotte is de woonboerderij voorzien van een bliksemafleider.

HET HUIS
DE LINKERVLEUGEL

Woonkeuken


Gelijk rond de woning ligt een pad van oude waalklinkers. We gaan een knusse hal binnen en lopen door naar de sfeervolle woonkeuken. De royale, van dimbare inbouwspots voorziene keuken is ontstaan door het samenvoegen van twee aparte kleinere vertrekken. Op de vloer liggen estriken in beigetinten. De keukenfronten, evenals de stoere eetbar, zijn van eerlijk, massief eikenhout. Een fraaie combi met het werkblad van zwarte hardsteen. Er is ruimte voor een buitengewoon lange eettafel en dus véél gasten. Dat past bij de huidige bewoners. Hun gezamenlijke passie is namelijk kokkerellen. “Als we voorstellen om in de serre aan tafel te gaan, krijgen we vaak te horen ‘ach, laten we toch in de keuken blijven’. Mensen willen altijd híer zitten, in de woonkeuken. Daar zijn we zelf ook graag.” Niet vreemd met zó’n uitzicht over de tuin en weilanden. En ’s winters bij het knappend vuur van de verhoogde open haard.

Het niveau ‘hobbykok’ is het stel inmiddels ontstegen. De keuken is dan ook van vele gemakken voorzien. Zoals een Boretti gaskookplaat, met zes (!) branders en een teppanyaki grillplaat. Erboven een fraaie schouw met afzuiger. Verder is er een stoomoven, een combimagnetron, bordenwarmer, wijnkoelkast. Eén van de (hardstenen) spoelbakken heeft een Quooker. Dubbele openslaande deuren geven toegang tot een groot verhard terras, voorzien van een elektrisch terrasscherm. In deze keuken heb je echt de ruimte om met z’n tweeën te koken. En ondertussen ben je in contact met de gasten aan tafel.

Tv-kamer, werkruimte & serre


We lopen door naar het oorspronkelijke woongedeelte, geheel belegd met een plankenvloer. Hier is een tweede hal met eigen ingang (de voordeur zeg maar). In deze hal is een toiletruimte, de toegang tot de provisiekelder en een trappenhuis dat naar de eerste verdieping voert. Maar nu eerst richting halfronde serre. Onderweg passeren we een verhoogd halfopen vertrek, ingericht als tv-kamer. Er is een schouw met open houthaard. Heel gezellig en ook weer met een schitterend uitzicht op de groene omgeving. Daar tegenover is een bescheiden werkruimte gelegen. Aan het eind van de gang bevindt zich de zonder meer royale serre. Dankzij het vele glas ben je hier optimaal verbonden met de omringende tuin. En die is fraai, want de vrouw des huizes heeft groene vingers. Via dubbele openslaande tuindeuren loop je zó dit groene domein binnen. “Ja, een héérlijke plek. ’s Ochtends met de krant aan tafel…”

De eerste verdieping


Terug naar de hiervoor genoemde hal en via de originele trap naar de eerste verdieping. De dakkapellen op deze etage zorgen voor een bijzonder sfeertje. Hier vinden we een zeer royale ouderkamer met ensuite een badkamer (vloerverwarming). De badkamer, uitgevoerd in offwhite en lichte zandtinten, heeft een ligbad, een douchecabine, wastafel met badmeubel en een toilet. Verder heeft dit slaapvertrek een handige inloopkast. Aan de overloop grenzen nóg eens twee ruime en knusse slaapkamers. Eén ervan heeft dubbele openslaande deuren die toegang geven tot een dakterras boven de eerder genoemde halfronde serre. Het uitzicht is magnifiek. Verder is er een aparte (tweede) badkamer, uitgevoerd in dezelfde stijl als de eerder beschreven ‘ouderbadkamer’. Er is een douchecabine, een wastafel en een toilet.

DE RECHTERVLEUGEL

Bijkeuken, slaapkamer & toiletruimte


Dit gedeelte van de woonboerderij was ooit het domein van de landbouwdieren. We beginnen weer in de hal waar we binnen kwamen. Gingen we links naar de woonkeuken, rechts geeft de hal toegang tot een corridor waaraan verschillende vertrekken grenzen. Om te beginnen de van een aanrechtblok voorziene bijkeuken. Hier staan de wasmachine en de droger. Een deur verder vinden we een ruime slaapkamer, mét vaste kast. Ook een toiletruimte grenst aan deze corridor. En aan het eind bevindt zich de wellness-ruimte annex (schilder)atelier.

Atelier/wellness-ruimte & bibliotheek


De wellness-ruimte, gebouwd door de vorige eigenaar, is belegd met terra-kleurige plavuizen en voorzien van een whirlpool, een ruime sauna en een stoomdouche. Nou houden de huidige bewoners vooral van een actief buitenleven. Wellness is aan hen niet zo besteed. Ze hebben alles intact gelaten, maar van de loungeruimte is een atelier gemaakt. Want zij schildert graag en dit vertrek, met zicht op de tuin, is voor haar een ideale, inspirerende plek. “Fijn hoor dat je de deur zó achter je dicht kunt trekken en alles laten staan…” Vanuit de corridor is eveneens de bibliotheek bereikbaar. Dit zijn eigenlijk twee aparte, met elkaar verbonden vertrekken. In het op maat gemaakte wandmeubel is ruimte voor een flinke boekencollectie. Zelfs een bibliotheektrap ontbreekt niet. Er is een gezellig zitje ingericht. En onder de vensters is een werkblad geplaatst voor de computer met (we vallen in herhaling) een schitterend zicht op de tuin en het landschap.

De woonkamer


Een deur verder komen we in een (andere) corridor. Hier bevinden zich een vaste kast en de technische ruimte van de wellness-voorziening. Aan deze gang grenst de buitengewoon royale living, “Dit is de voormalige deel, waar in het verleden de koeien stonden en nu onze woonkamer. Want met drie destijds studerende jongens, die in het weekend meestal hier waren, hadden we méér leefruimte nodig.” De stalramen, het originele eiken gebintwerk, de niendeur, de hiel, deze karakteristieke elementen zorgen voor een bijzondere sfeer. Imposant is ook de fraaie houten schouw met open houthaard. De living is belegd met terra-kleurige plavuizen (Romaans verband) en voorzien van vloerverwarming. Daglicht en groen komen van alle kanten binnen. Slim verscholen achter een subtiel opgesteld muurtje bevindt zich de trap naar de wijnkelder. Een échte wijnkelder, met fraaie stellingen waarin de wijnen, overzichtelijk gerangschikt, worden bewaard. Met centraal een lange tafel. Want waar goede wijn in de opslag ligt, moet ook geproefd worden.

Guesthouse


Aan eind van de corridor is de voor permanente bewoning compleet uitgeruste guesthouse gelegen. Dit maakt de woonboerderij geschikt voor eventuele inwoning, zonder aantasting van privacy. Het guesthouse, belegd met grijze estriken, heeft een eigen buiteningang, maar is ook binnendoor bereikbaar. De open keuken, uitgevoerd in landelijke stijl, bestaat uit een hoekopstelling met een kook-/spoelgedeelte en een bijpassend wandmeubel met de inbouwapparatuur. Aangrenzend is een gezellige living, met een eetgedeelte en een zithoek. Verder is er een tweepersoons slaapvertrek (met wastafel) en een badkamer met douchecabine, wastafel met houten badmeubel en hangtoilet. Dubbele openslaande tuindeuren in de living komen uit op een terras.

De hooizolder-van-weleer


Naar de kolossale zolderverdieping boven het guesthouse en living leidt een vaste trap. Deze smaakvol aangeklede omgeving, voorzien van sfeerverlichting, maakt een samenzijn van véél mensen tot een feestje. De houten vloer is gedempt door middel van geluidsisolerend materiaal. Voor een gezellige bar, wedstrijdbiljart, darts-hoek en verschillende zitjes is ruimte genoeg. En dan is er nog een verhoogd gedeelte dat een feestzaalidee heeft. Compleet met opslagruimte. Ook daglicht komt ruimschoots binnen door de vele vensters. En natuurlijk is het weidse uitzicht weer adembenemend.

DE BIJGEBOUWEN
Kapschuur, paardenstal, yogatempel, glazen kweekkas & kippenhok


De grote houten kapschuur heeft een pannendak. Het dichte gedeelte, in gebruik als berging, is voorzien van dubbele openslaande deuren. Het open gedeelte fungeert als carport en opslag voor tuinmachines. Iets verderop bevindt zich de eveneens uit hout opgetrokken paardenstal. Aan weerszijden is de stal voorzien van brede schuifdeuren. Aan de voorzijde is een brede overstek. In de stal zijn drie mooie paardenboxen ingericht en een zadelkamer. Plek genoeg voor poetsen en opzadelen. Om bevriezing in de winter te voorkomen heeft de stal een verwarmd waterleidingsysteem. In de nabijheid is een speciale betonplaat aangelegd voor de mestopslag. Fraai is ook de vlakbij gelegen, van een houten omheining voorziene rijbak van 20 bij 40 meter. Dankzij de eb- en vloedbodem is deze rijklaar onder alle weersomstandigheden: geen stof, geen modder. Het geheel is omringd door een houtsingel. “En geen mens die je ziet.” Omzoomd door een groene rand van heesters is de kleine yogatempel een bijzondere verschijning, met name vanwege het kunstzinnige glazen dak. Een project van de vorige bewoner. “We hebben het tempeltje laten staan…” Wel veel gebruikt is de flinke glazen kweekkas, die een plek is toebedeeld niet ver van de moestuin. “Daar zijn heel wat tomaten, paprika’s enzo opgekweekt.”

 

 

+-
OVERDRACHT
Vraagprijs € 1995000 K.K.
Status beschikbaar
Aanvaarding in overleg
BOUW
Soort woning WOONBOERDERIJ
Type woning vrijstaande woning
Bouwjaar 1860
Bouwvorm bestaande bouw
Soort dak Schilddak
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte 638 m2
Inhoud 2344 m3
Perceel 56162 m2
Aantal badkamers 4 en 2 aparte toiletten
INDELING
Kamers 15
Slaapkamers 6
Voorzieningen ROOKKANAAL, DAKRAAM, SAUNA, SLAAPKAMER_OP_DE_BEGANE_GROND
BUITENRUIMTE
Ligging aan rustige weg, vrij uitzicht, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Tuin tuin rondom
BERGRUIMTE
Berging / schuur vrijstaand hout
Garage
Garage vrijstaand hout

Wij helpen u graag uw droomhuis te vinden


Heeft u hulp nodig bij het vinden van een passende woning? Ook dan zijn wij u graag van dienst. Klik op de knop, vul uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.



Toegangscode ongeldig

De ingevoerde toegangscode is ongeldig
OK

Toegangscode ongeldig

De ingevoerde toegangscode is verlopen. Neem contact op met Burbach Roycroft.
OK

Toegangscode niet actief

De toegangscode is niet geactiveerd, neem contact op met Burbach Roycroft.
OK

Aanvraag verzonden

Dank u voor het aanvragen van een toegangscode. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Aanvraag verzonden

Uw aanvraag voor toegang tot deze woning is doorgestuurd naar onze makelaars. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Toegang tot ons exclusieve aanbod

Heeft u interesse in ons exclusieve aanbod?
Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
  • EUR
  • CHF
  • GBP
  • USD
Versturen

Toegangscode aanvragen voor

Woning ID : {[property_id]}
Heeft u interesse in ons exclusieve aanbod?
Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
  • EUR
  • CHF
  • GBP
  • USD
Versturen

Neem contact op met
{[name]}

Versturen

Neem contact op

Versturen

Plan een bezichtiging

{[property_name]}
Versturen

Wij helpen u graag uw droomhuis te vinden

Vul uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
  • EUR
  • CHF
  • GBP
  • USD
Versturen

Bedankt voor uw aanvraag

Wij helpen u graag bij het vinden van een passende woning, binnen 24 uur nemen we contact met u op.
OK

Bedankt voor uw bezichtingsaanvraag

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Bedankt voor uw contactaanvraag

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK