Een tijdloos meesterwerk in het Brabantse land: heden en verleden in perfecte harmonie met de natuur
Sweenslag 14
-Erp
Een tijdloos meesterwerk in het Brabantse land: heden en verleden in perfecte harmonie met de natuur. Rieten dak, stralend witte gevel, donkergrijs geschilderde luiken en lieflijke leilindes. Wie in het landelijke buitengebied even voorbij het vriendelijke kerkdorpje Keldonk op de bestemming belandt, staat oog in oog met deze goed bewaarde langgevelboerderij die teruggaat tot 1865. Niets doet hier vermoeden dat achter de toegangspoort een spectaculair moderne boerderij-villa schuilt…
Is het een boerderij? Een landhuis? Een villa? Een buitenplaats? Eigenlijk is deze parel van de Brabantse Meierij het allemaal tegelijk. Historie met karakter en authentiek moderne architectuur hebben hier zo’n harmonieus huwelijk gesloten dat je met recht van een tijdloos meesterwerk mag spreken.
Aan de voorkant toont de volumineuze woning zich van z’n ingetogen kant. Achterom is het gezicht open, transparant en eindeloos. Eindeloos mag je hier overigens ook letterlijk nemen. Aan de tuin lijkt maar geen einde te komen. Wie op het terras voor de hoge glazen gevel staat, ziet door de takken van de oude treurwilg hoe het groene gras langzaam overgaat in de grote zwemvijver. Aan de horizon vormen bomen een bos. Dit is geen tuin meer, dit is een park.
Betoverende plek
Daar genieten de huidige bewoners iedere dag van. Volop. Toen zij hier bijna tien jaar geleden belandden, betoverde de plek hen meteen. “De rust, de weidsheid en de ultieme privacy die je hier hebt. Het is zo genieten”, zegt zij.
Als de zon zich ook maar even laat zien hebben ze graag vrienden over de vloer. Hij kookt voor iedereen, intussen wordt er gezellig geborreld op het zonneterras en zwemmen de kinderen tussen de aaibare koikarpers in de vijver of bouwen ze hutten in het bos. De muziek kan op een lekker volume, er is niemand in de wijde omgeving die er aanstoot aan kan nemen. Als het laat wordt kan iedereen blijven overnachten. In het vrijstaande guesthouse is ruimte genoeg, maar ook in het hoofdverblijf is op de begane grond een gastvrije slaapruimte ingericht.
Sprookje?
Klinkt als een sprookje? “Dat is het ook”, zegt zij. Als het gaat schemeren gaan de lichtjes in de tuin automatisch aan. De bomen worden betoverd met feeërieke licht en geven de parktuin diepte. Hij lacht. Laatst, toen de zonnepanelen werden aangelegd en de stroom daardoor eventjes haperde, keken ze een avond lang uit op het donker. “Dan weet je weer wat je ziet als de verlichting aan gaat.” Dat het stel de lichtkunstenaars van Rainforest Lighting hebben gevraagd om een lichtplan voor de tuin te ontwerpen, is een van de beste beslissingen geweest.
Vakwerk pur sang
Hoewel… Er zijn veel meer beste beslissingen genomen op deze landelijke plek. De glazen gevel over bijna de gehele achterpui hadden hun voorgangers al gerealiseerd, net als de keuken die professioneel genoemd mag worden. Kleine ingrepen maakten dat de huidige eigenaren de toch al immense ruimte op de begane grond een nóg ruimtelijker beleving gaven. “Door het plafond weg te halen komt de prachtige glaspartij volledig in zicht.”
De eikenhouten gebinten die de constructie dragen lijken dan wel te zijn overgeleverd uit 1865, ze zijn fonkelnieuw. De ambachtslieden die ze maakten zijn ervoor in de historische archieven gedoken. “De verbindingen die bij een langgevelboerderij horen, hebben ze precies zoals vroeger uitgevoerd”, zegt hij. Vakwerk pur sang.
Brabantse gezelligheid
Ondanks de grote ruimte oogt de living knus en gezellig. Dat is haar signatuur. “Wij houden van warmte en gezelligheid”, zegt zij. “Toen we hier kwamen, was alles wit. Dat vonden wij vrij steriel. We wilden de knusheid terughalen en tegelijk het stijlvolle bewaren.” Zij ging in de weer met een moodboard en schakelde deskundigen in. “We hebben gekozen voor donkere kleuren die helemaal op elkaar afgestemd zijn.” Haar keuze heeft fantastisch uitgepakt. De kleur omarmt je als een warme deken. “Dat geldt voor het hele huis. Alles is helemaal af.”
Rust, vogeltjes
Beneden staat alles in verbinding met de natuur. De lange glazen gevel fungeert als een serre waarvan de schuifdeuren uiteraard open gaan in de zomer en binnen en buiten een eenheid vormen. Op regenachtige herfstdagen blijft het gevoel warm. Ook als het stormt en regent is de betovering van de natuur overweldigend. De rieten kap houdt binnen de rust, en ook de glazen gevel van triple glas draagt z’n steentje bij. “Die rust is heerlijk”, zegt hij. “En tegelijk hoor je de vogeltjes, de ganzen en de eendjes wèl.”
Hier valt zoveel te vertellen
Over de begane grond valt nog veel meer te vertellen. In de keuken bijvoorbeeld, kan een liefhebber zich optimaal uitleven. Dat deze volledig is geëquipeerd met hoogwaardige apparatuur is eigenlijk te zacht uitgedrukt. Die eer komt de vorige bewoners toe, zegt hij. Zij waren restaurateur van beroep. “Ik ben thuis de kok en ik vind het helemaal geweldig. Een keuken zoals deze ben ik nog niet eerder tegengekomen.”
Via een stijlvolle schuifdeur staat de keuken in verbinding met twee bijkeukens. Direct bereikbaar is de ruimte met z’n grote rvs koelkasten aan de ene zijde, en de ingebouwde kast voor glaswerk aan de andere. De tweede bijkeuken is licht van aard. Het kasteneiland herbergt aan de ene kant een extra aanrecht en aan de andere een geïntegreerde wasruimte.
De wijnkelder verdient een speciale vermelding. Bovenop ‘pilaren’ van eerlijk metselwerk zijn bogen aangebracht. Alsof je in de kelder van een Frans wijnhuis belandt, en eigenlijk is dat ook zo. “Voor de aanleg is een bureau uit Frankrijk geraadpleegd”, zegt hij. “Er is een speciale leemtechniek uit de Champagnestreek toegepast.”
Thuisbioscoop
Eén van de fijnste plekken op de begane grond is voor de huidige eigenaar de cinema, die aan de besloten achterkant van de langgevel is gesitueerd en grenst aan de living. Hij is een vroege vogel en heeft er een ritueel van gemaakt om een ontbijtje te combineren met een fijne serie in deze ruimte. “Voor mij een heerlijke manier om de dag te beginnen.” Maar ook met vrienden wordt de bioscoop regelmatig gedeeld voor een goede film. Zowel het beeld als het geluid zijn van ultieme kwaliteit.
Op de benedenverdieping zijn we nóg niet uitgekeken. Het plaatje is compleet als we de wellness hebben bezocht. Jacuzzi met uitzicht op het groen onder het glazen dak, sauna, hammam en een stijlvol besloten sanitaire ruimte in het midden; de linkervleugel van de lange gevel is er helemaal om te ontspannen. Eenmaal buiten kun je zo doorlopen om een frisse duik in de zwemvijver te nemen en even uit te zweten op een van de terrasvlonders aan de waterkant.
Vide met uitzicht
Terug in de living nemen we de strakmoderne trap naar de etage. Vanuit de vide met z’n art-nouveau balustrade kijken we nog even door de glazen pui naar buiten en genieten van het uitzicht op het park, voor we de slaapruimten binnengaan. Het zijn er vier, allemaal bijzonder en van sanitaire ruimte voorzien, maar de masterbedroom is wel heel uniek. Hier kun je in slaap vallen met uitzicht op de sterrenhemel en ontwaken in een ruimte die tot aan de nok doorloopt. De eikenhouten gebinten vormen een ongekend fraai lijnenspel dat maar blijft betoveren. Het slaapgedeelte is al riant, en is verbonden met een ruimte waarvoor het woord dressingroom speciaal lijkt uitgevonden. De kleedkamer vormt de open verbinding met een badkamer waar werkelijk alles aan klopt. Het is een mini-wellness eigenlijk, waar je alle ruimte hebt om heerlijk te douchen en tegelijk een kleurtje te krijgen. “In de doucheruimte is namelijk een sunshower ingebouwd”, zegt de huidige eigenaar.
Ja, dat is duurzaam
Dat, en tel daarbij op dat de boerderij-villa bijna overal vloerverwarming heeft, bewakingscamera’s rondom, en de luxe van zware stereo-installaties en een keuken die qua apparatuur er eentje uit duizenden is. Wat betekent dat als we het hebben over duurzaamheid? “Nul op de meter”, klinkt het eenvoudige antwoord. Want zeer recent hebben de huidige eigenaren geïnvesteerd in 54 zonnepanelen, drie warmtepompen en boilers op zonne-energie.
De nieuwe eigenaren hoeven eigenlijk alleen de sleutel maar om te draaien. “We hebben vorig jaar een compleet nieuw beveiligingssysteem laten aanleggen en de rieten kap is gerenoveerd en het houtwerk geschilderd.” Ook het buitenverblijf – het guesthouse – is van een verse lik verf voorzien.
Schilder, schrijver, dj?
Wie ze hier zien wonen? De mogelijkheden zijn talrijk. Voor iemand met een beroep aan huis is het guesthouse een gedroomde plek. Een schrijver kan er op de begane grond een schrijfhuisje van maken, een kunstschilder een atelier. “Het is een heerlijk rustige ruimte”, zegt hij. “Via de openslaande deuren heb je contact met het overdekte terras en uitzicht op de vijver en het bos”, vult zij aan. Een dj kan er fantastisch muziek maken en inspiratie opdoen, bedenkt hij. Of een profvoetballer die z’n fans graag alleen in het stadion tegenkomt. Hoe dan ook, deze boerderij-villa is geknipt voor levensgenieters die hechten aan ultieme privacy. Wie de wereld af en toe wil buitensluiten, vindt op deze locatie het beste van het beste. Een droomhuis om instant verliefd op te worden.
Energielabel A+
Kenmerken
Contacteer de makelaar
Onze unieke aanpak.
Een huis vertegenwoordigt meer dan alleen een financiële waarde; het is een plek waar herinneringen worden gemaakt en gekoesterd. Daarom spelen emotionele factoren een cruciale rol bij zowel de verkoop als de aankoop van een woning..
Neem contact op