Schouwenhoek, een uitzonderlijk ensemble met monumentale allure - Burbach Roycroft

Schouwenhoek, een uitzonderlijk ensemble met monumentale allure

Nederland
Wassenaar
€ 4.950.000
542 m2
in woonwijk
G

Meer details

SCHOUWENHOEK, een uitzonderlijk ensemble met Indische allure

Rijke historie

Schouwenhoek is een villa met een rijke historie. Verschillende bewoners zijn hier thuis gedurende de afgelopen ruim honderd jaar. Zo is dichter Hans Lodeizen hier opgegroeid. Maar het verhaal begint met Clemens Heinrich Berlage. Het is deze Amsterdamse koopman die opdracht geeft voor de bouw van Schouwenhoek (1917-1918), destijds bedoeld als zomerhuis met inpandige fietsenstalling. Onder het niet-alledaagse ontwerp staat de handtekening van de dan jonge Haagse architect Co Brandes (1885-1955). Brandes wordt bestempeld als pionier van de Nieuwe Haagse School, een innovatieve bouwstijl die hoogtij viert in de jaren twintig van de vorige eeuw.

De vroege Co Brandes

Schouwenhoek vertoont duidelijke invloeden van de Engelse en Duitse landhuisstijl. De bouwmeester heeft de villa bovendien expressionistische trekjes gegeven, die zich manifesteren in decoratief metselwerk, geglazuurde reliëftegels, gebrandschilderde ramen en siersmeedwerk. De toepassing van Indische motieven maakt de Wassenaarse villa tot een opmerkelijke verschijning. Dit architectuurgenre is typerend voor het vroege werk van Co Brandes. De hoofdvorm van Schouwenhoek – een Rijksmonument - is nog gaaf. De rijkelijk gedecoreerde schil ademt helemaal de sfeer van een eeuw geleden. Ook inpandig zijn historische details bewaard gebleven. Tegelijkertijd is de villa leefbaar gemaakt en voldoet aan de eisen van de huidige tijd.

Villadorp Wassenaar

Aan Schouwenhoek werkt Co Brandes samen met Johannes Th. Wouters van architectenbureau Hoek en Wouters. Vanaf begin 20ste eeuw is dit bureau nauw betrokken bij het ontwikkelen van Wassenaar tot villadorp. Schouwenhoek behoort tot Oud-Wassenaar. Deze buurtschap kenmerkt zich door royale landhuizen van vergelijkbare allure. Een aanzienlijk aantal is gebouwd tussen 1900 en 1920 naar ontwerp van Brandes en Wouters. Schouwenhoek wordt gezien als beeldbepalend voor zowel het oeuvre van het architectenduo als voor het villapark Oud-Wassenaar dat het tweetal schiep.

Een bijzonder ensemble

De in vele opzichten imposante villa bestaat uit een woonhuis en een bijbehorende theekoepel, omringd door een tuin in architectonische stijl. Een statige toren, voorzien van een rieten tentdak, met daarin het (originele) trappenhuis, vormt de basis. Rond deze toren zijn de overige constructies geformeerd, wars van symmetrie. De aaneengeschakelde daken verschillen enigszins in hoogte en vormgeving. Deze bestaan grotendeels uit steile, gebogen dakschilden, gedekt met riet. De uitspringende topgevels zijn eyecatchers. Deze zijn afgewerkt met terracotta panelen waarop even fraaie als bijzondere Indische motieven zijn aangebracht. Datzelfde geldt voor de (originele) hoofdingang, bestaande uit een overdekte entreeportiek, gedragen door pijlers van sierlijk metselwerk. Links van de hoofdentree strekt zich een gemetselde muur uit met een boogvormige poort: de voormalige diensteningang. En achter die poort is een kleine binnenplaats. Kortom: Schouwenhoek kun je met recht een bijzonder ensemble noemen.

Brand…

Met de eerste versie van Schouwenhoek loopt het niet goed af. Een brand in 1928 richt zo veel schade aan dat wordt besloten tot herbouw van de villa. Het is wederom Co Brandes die zich hierover ontfermt, in opdracht van ene W.J. Hasekamp. De villa zal zijn oorspronkelijke stijl behouden. Alleen wordt het dak nu gedekt met leipannen. En in plaats van een fietsenstalling wordt een garage gebouwd. Dit keer maakt Brandes ook het tuinontwerp, volgens de zogeheten Nieuwe Architectonische tuinstijl. De innovatieve bouwstijl van de Nieuwe Haagse School ontketent een andere kijk op tuininrichting. Landschapstuinen raken uit de mode. De tuin wordt nu meer gezien als verlengstuk van de woning. Samen vormen ze een organische eenheid, dat is het idee. Voor zijn tuinplan maakt Brandes gebruik van het bestaande duinbos. Met voor die tijd moderne beplanting en ornamenten creëert hij een mooie aansluiting op de wat hoger gelegen villa.

Renovaties

Is na de brand van 1928 het dak van de villa voorzien van leipannen, sinds de ingrijpende renovatie in de jaren negentig is de rietbedekking terug. Gaandeweg is steeds meer wooncomfort toegevoegd. De meeste recente, volledige renovatie van Schouwenhoek stamt uit 2016-2017. Zo zijn de vloeren geïsoleerd. De gehele begane grond én de badkamers boven zijn voorzien van vloerverwarming. Op de natte ruimtes na is zowel beneden als op de verdiepingen een sfeervolle eikenhouten vloer gelegd, speciaal geschikt in combinatie met vloerverwarming. Glas-in-loodramen en gebrandschilderde ramen zijn van voorzetramen voorzien. Blank enkelglas is vervangen door isolerende beglazing. Voor nagenoeg alle ramen zijn shutters aangebracht. Verder is in de kelder een waterontharder geïnstalleerd. De tuinverlichting (schijnwerpers) is via een app bedienbaar. En last but not least : de villa wordt beveiligd door middel van een professioneel bewakingssysteem. Je kunt gerust stellen dat Schouwenhoek een behaaglijk leefhuis is.

Harmonie

Het interieur kenmerkt zich door harmonie en stijl. Eikenhouten vloeren, wit gepleisterde wanden, subtiele plafondlijsten, lambriseringen, dimbare inbouwspots. In deze sfeer komen de authentieke elementen die de villa herbergt tot hun recht. Zoals de schitterende, originele schouw in de living. Deze is uitgevoerd met groene geglazuurde reliëftegels. De door zuilen geflankeerde schouw, gedecoreerd met Indische motieven, bevat een fijne sfeergashaard. Een werkelijk bijzonder geheel. Ook het trappenhuis in de centrale hal heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden. Met eikenhouten treden, bordessen en een boogconstructie.

Ligging

Schouwenhoek is gelegen op een vrijwel rechthoekig perceel van ruim 5000 vierkante meter aan de Schouwweg. Hier bevindt zich de hoofdingang: via een halve cirkel, met aan beide einden een smeedhekwerk, gevat in fraai gemetselde stenen kolommen (met lantaarn), kun je aan- en afrijden.

Voor auto’s is aan de zijkant van het terrein (begrensd door de Oud Wassenaarseweg) een ruim parkeergedeelte ingericht. Heel praktisch is ook de aparte achteringang vanaf de Groen van Prinsterenlaan. Schouwenhoek is gelegen in Oud-Wassenaar, een groene, ruim opgezette villawijk net buiten de oude dorpskern. Een perfecte uitvalsbasis voor een fietstocht of wandeling door het nabijgelegen duingebied.

Spelen

Voor kinderen was en is Schouwenhoek een geweldige plek op te groeien. Denk maar eens aan al die kamers, vaste kasten, twee trappenhuizen, een reusachtige kelder en meer ‘spannende’ ruimtes. En niet te vergeten de uitgestrekte tuin met gazons, bomen, heesters, paden en een theekoepel. Zowel binnen als buiten een zee aan speelruimte dus. Wordt het verstoppertje of voetbal? Of, als de jeugd al wat ouder is, chillen met vrienden? Met een woonoppervlak van 542 vierkante meter is er voldoende plek voor iedereen.

BINNEN KIJKEN BIJ SCHOUWENHOEK

DE BEGANE GROND

Entreeportiek & -hal

De topgevel boven de hoofdentree eist terecht de aandacht op. De terracottapanelen zijn verrijkt met Indische motieven, met een prominente plek voor de naam Schouwenhoek. Enkele traptreden omhoog en je belandt in een overdekte portiek met twee markante gemetselde zuilen. Achter de robuuste voordeur, geflankeerd door een glasstrook met siersmeedwerk, bevindt zich de entreehal. Uniek is de originele tegelvloer, net als de groene reliëftegels aan de wand. Vanuit deze hal is een separate ruimte bereikbaar, met een eigentijdse toiletruimte, een meterkast (up to date) en de toegang tot de kelder. De kelder bestaat uit meerdere vertrekken die met elkaar in verbinding staan.

Centrale hal & eetkamer

Terug naar de entreehal en via dubbele openslaande deuren (roedeverdeling en glas-in-lood) naar de centrale hal. Hier hebben de huidige bewoners een fijne tv-kamer ingericht. Ook het trappenhuis, met vide, bevindt zich in de centrale hal. Wij kijken eerst rond verderop in de woning: ensuite-deuren geven toegang tot de eetkamer. Een riant vertrek waar het goed toeven is met (veel) gasten. Dankzij meerdere raampartijen ben je hier verbonden met de tuin. Via een openslaande deur stap je een terras op, waar je vrij kan zitten.

Living

Vanuit de eetkamer loop je de aangrenzende, zeer royale living binnen. Door de speelse indeling krijg je niet het gevoel dat je er ‘verdwaalt’. In de living ligt een smaakvolle eikenhouten parketvloer, in visgraatverband. Eyecatcher is onmiskenbaar de eerder beschreven schouw. Een heerlijke plek om te relaxen bij het vlammenspel van de sfeerhaard. Een openslaande deur nabij de schouw geeft toegang tot een mooi terras met uitzicht over de tuin. Overigens is er in de meeste leefruimtes de verbinding met de tuin, terwijl je tegelijkertijd volstrekte privacy geniet.

Woonkeuken

Terug naar de eetkamer en van hieruit naar de royale en lichte woonkeuken. Deze is uitgevoerd in landelijke stijl, met witte fronten en een zwart werkblad uit een luxe kwarts-composiet. De keuken is uitgerust met een Quooker en Miele apparatuur. Het kookeiland is voorzien van een inductiekookplaat met zes kookzones. Verder heeft de keuken veel werk- en opbergruimte.

Bijkeuken & inpandige garage

Vanuit de keuken voert een galerij naar de voormalige diensteningang (met eigen trappenhuis). Hier vinden we nóg een moderne toiletruimte. Bijzonder is de kleine, beschutte binnenplaats nabij de diensteningang. Onzichtbaar vanaf de Schouwweg is het hier uitstekend toeven met koffie en/of een krantje. Eveneens nabij de woonkeuken vinden we een praktische bijkeuken, met werkruimte, op maat gemaakte vaste kasten en een rvs wasplaats voor honden. Een openslaande deur komt uit in de tuin. Overigens is vanuit de bijkeuken de royale inpandige garage bereikbaar. Deze heeft een op afstand bedienbare roldeur én in de zijgevel een aparte loopdeur.

DE VERDIEPINGEN

We zoeken de centrale hal weer op, waar de fraaie authentieke trap, twee keer onderbroken door een bordes, naar de eerste en vervolgens naar de tweede verdieping leidt. In de rechtervleugel bevinden zich meerdere slaapvertrekken en badkamers, evenals een (moderne) separate toiletruimte. Op beide etages is dezelfde stijl van de begane grond doorgevoerd. We zien de sfeervolle eikenhouten vloer, de lambrisering, witte wanden, paneeldeuren. Ook de badkamers en de toiletruimte hebben dezelfde uitstraling.

Slapen, baden & werken (eerste verdieping)

Slaapkamer nummer één, uitgerust met een opmerkelijke vaste kast, is ruim en heeft een privébadkamer met een inloopdouche, een wastafel en een toilet. De tweede kamer is eveneens ruim. De ouderslaapkamer, met een riante ensuite badkamer en flinke inloopkast, is veruit ’t grootst. De badkamer heeft een vrijstaand ligbad, een inloopdouche, een dubbele wastafel en een separate toiletruimte. De vele raampartijen, alle voorzien van shutters, bieden uitzicht op de tuin. De vierde slaapkamer is in gebruik als fitnessruimte. Dit vertrek vormt meteen ook de doorgang naar de vleugel waar in een ver verleden het personeel huisde. Daar vinden we nóg drie zonder meer ruime kamers, alle met vaste kasten. Twee ervan zijn ingericht als kantoorruimte. Verder is in dit gedeelte van de woning een ruime badkamer met een inloopdouche, een wastafel met badmeubel en een hangtoilet. Overigens heeft deze vleugel een eigen trappenhuis dat de verbinding vormt met de eerder genoemde diensteningang.

Slapen, baden & werken (tweede verdieping)

We keren terug naar het centrale trappenhuis in de toren en gaan nóg een verdieping hoger. Op deze hoogste etage van Schouwenhoek, eveneens belegd met een eikenhouten vloer, vinden we een vrij grote, betegelde wasruimte. Verderop is een ruime badkamer, voorzien van een ligbad, een inloopdouche, een dubbele wastafel met badmeubel en een hangtoilet. Verder is er een centrale ruimte, ingericht als extra zithoek, (eventueel te gebruiken als slaap-/werkkamer). Aan weerszijden hiervan bevindt zich een riante slaapkamer, ook weer mét vaste kasten.

OVER WASSENAAR & OMGEVING

Onder de rook van de dynamische residentiestad Den Haag, vind je in Wassenaar de rust van een overigens levendig dorp. Ruim 26.000 inwoners telt de gemeente Wassenaar, waaronder vele expats die het dorp zijn verrassende, internationale sfeer geven.

Wassenaar is ruim van opzet. Zowel het dorpshart met historische gevels als het groen worden gekoesterd. Het duingebied nabij Wassenaar en het verderop gelegen Noordzeestrand nodigen uit tot heerlijke wandel- en fietstochten. We vinden hier Meijendel, een waardevol duingebied en bijzonder vogelrijk. Ter bescherming is Meijendel opgenomen in het in ontwikkeling zijnde Nationaal Park Hollandse Duinen.

Wassenaar is kleinschalig en overzichtelijk. En toch is alles voorhanden wat jong en oud nodig hebben. Zo is er een gevarieerd winkelaanbod, gezellige horeca en uitstekende catering. Je vindt er tal van sportvoorzieningen als golf, hockey, tennis, voetbal, atletiek en volleybal. Verder is er een zwembad en worden het jaar rond sportevenementen georganiseerd. Ook op cultureel gebied is er van alles te doen. Wassenaar heeft een bibliotheek, een filmhuis en een klein maar fijn theater. Bruisende muziekfestivals als het Dickens Festival, Plein Musique en het International Chamber Music Festival staan op het programma. En wat te denken van museum Voorlinden? Wassenaar telt meerdere basisscholen, twee instellingen voor voortgezet onderwijs en de internationale American School. Bij wijze van spreken ‘om de hoek’ bevindt zich de universiteitsstad Leiden en met een kleine 30 minuten rijden ben je in Amsterdam. Nóg dichterbij ligt Den Haag, met een breed aanbod aan theaters, musea, winkels, horeca, sport, evenementen.

+-
OVERDRACHT
Vraagprijs € 4.950.000 K.K.
Status beschikbaar
Aanvaarding in overleg
BOUW
Soort woning VILLA
Type woning vrijstaande woning
Bouwjaar 1917
Bouwvorm bestaande bouw
Soort dak samengesteld dak
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte 542 m2
Inhoud 2514 m3
Perceel 5069 m2
Overige inpandige ruimte 108 m²
INDELING
Kamers 16
Slaapkamers 6
Aantal badkamers 4
BUITENRUIMTE
Ligging in woonwijk
Tuin tuin rondom
BERGRUIMTE
Garage

Wij helpen u graag uw droomhuis te vinden


Heeft u hulp nodig bij het vinden van een passende woning? Ook dan zijn wij u graag van dienst. Klik op de knop, vul uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.Toegangscode ongeldig

De ingevoerde toegangscode is ongeldig
OK

Toegangscode ongeldig

De ingevoerde toegangscode is verlopen. Neem contact op met Burbach Roycroft.
OK

Toegangscode niet actief

De toegangscode is niet geactiveerd, neem contact op met Burbach Roycroft.
OK

Aanvraag verzonden

Dank u voor het aanvragen van een toegangscode. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Aanvraag verzonden

Uw aanvraag voor toegang tot deze woning is doorgestuurd naar onze makelaars. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Toegang tot ons exclusieve aanbod

Heeft u interesse in ons exclusieve aanbod?
Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
 • EUR
 • CHF
 • GBP
 • USD
Versturen

Toegangscode aanvragen voor

Woning ID : {[property_id]}
Heeft u interesse in ons exclusieve aanbod?
Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
 • EUR
 • CHF
 • GBP
 • USD
Versturen

Neem contact op met
{[name]}

Versturen

Neem contact op

Versturen

Plan een bezichtiging

{[property_name]}
Versturen

Wij helpen u graag uw droomhuis te vinden

Vul uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
 • EUR
 • CHF
 • GBP
 • USD
Versturen

Bedankt voor uw aanvraag

Wij helpen u graag bij het vinden van een passende woning, binnen 24 uur nemen we contact met u op.
OK

Bedankt voor uw bezichtingsaanvraag

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Bedankt voor uw contactaanvraag

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK