Wonen, op een schitterend unieke plek, omringd door natuur - Burbach Roycroft

Wonen, op een schitterend unieke plek, omringd door natuur

DUITSLAND
Uelsen
€ 1.050.000
204 m2
vrij uitzicht

Meer details

Ultieme rust en vrijheid
Wonen, op een schitterend unieke plek, omringd door natuur.


Twee geboren Amsterdammers, op zoek naar ultieme rust. Tijdens een wandeling in de buurtschap Höcklenkamp, behorend tot het nét 3 kilometer over de grens gelegen Duitse Uelsen, liepen ze zomaar tegen hun droomplek aan. Een weliswaar vervallen boerderijtje, maar wat een schitterende landelijke omgeving. En zó stil. “Oh, als je hier toch eens zou kunnen wonen…”, zeiden Els en Rob tegen elkaar. Het boerderijtje liet hen niet los en ze maakten er werk van. “Eerst maar eens rondvragen in de buurt. Zo kwamen we bij de eigenaren terecht.” Met geduld en respect kregen ze het bijna twee jaar later voor elkaar. “Het werd ons gegund, dat was het.” Ze gaven vorm aan hun eigen paradijselijke plek van krap één hectare. Wat zij zocht (en vond) was de weldadige stilte. Voor hem telde vooral een buitenleven met dieren. In Höcklenkamp kwam het allemaal samen. Inmiddels zijn ze vijfentwintig jaar verder. “Eigenlijk willen we hier helemaal niet weg. Maar de jaren gaan tellen, dat beginnen we te merken. Het moment dat we geen keuze meer hebben en deze plek gedwongen moeten verlaten willen we vóór zijn. Deze stap is met de nodige emoties gezet.”

Klein stukje historie…
De ontstaansgeschiedenis van de voormalige boerderij is ‘triest-met-een-glimlach’. We schrijven eind negentiende eeuw… Volgens de overlevering heeft de zoon van een welgestelde herenboer uit Uelsen de dienstmaagd bezwangerd. Een schande voor de familie. De uit de gratie geraakte zoon werd verbannen naar de hei, ver buiten het gezichtsveld van zijn vader. Hij kreeg een perceel woeste grond toegewezen. Daar moest hij dan maar zijn eigen boerderij zien te stichten. Aldus geschiedde, maar amper een eeuw later was zijn domein in verval geraakt. En zo troffen Rob en Els het aan.

Zo authentiek mogelijk
Geen elektriciteit of stromend water. Het toilet was een zogeheten ‘stilletje’, een houten ‘toilethuisje’ in de buitenlucht. Ook de opstallen waren niet meer bruikbaar. Met beleid werd alles gesloopt. “We wilden de boerderij zo authentiek mogelijk weer opbouwen. Alleen de eiken gebinten zijn blijven staan. En zoveel mogelijk oude gevelstenen zijn hergebruikt. Maar we wilden natuurlijk ook comfortabel wonen. Dus wel spouwmuren en goede isolatie. Houten ramen met roedeverdeling, zoals vereist volgens het Duitse bouwvoorschrift, maar dan wel met dubbelglas en een draaikiepconstructie.” Op de begane grond werd vloerverwarming aangelegd. Van de voormalige hooizolder werd een volwaardige bovenverdieping gemaakt, met slaapkamers en een badkamer. De wederopbouw werd gedaan door een Duitse aannemer uit de buurt. Dan heb je het echt over Deutsche Gründlichkeit. “Degelijk vakwerk, hoor. Ook op de kwaliteit van materialen is niet bezuinigd.”

Höcklenkamp, een andere wereld
Het stel had samen jarenlang een reclamebureau in Oldenzaal. Een hectisch bestaan en dat is een understatement… “Als je van je werk naar huis reed en je was Ootmarsum voorbij, dan viel ineens alles van je af”, schetst Els. “Zó’n rust, dat vind je nergens. We hebben net een buurtfeest gehad”, vervolgt ze. “Want buren, die zijn hier wél. Alleen je ziet ze niet vanaf deze plek. En omgekeerd trouwens ook niet. Vóór we hier gingen wonen zijn we bij iedereen langs geweest om ons voor te stellen. Met een bloemetje, we konden niet meer stuk…” Het stel is helemaal gesetteld hier. “Stil? Ja. Maar eenzaam is het hier niet. Er is sociale controle, maar niet verstikkend of irritant. Het zijn mooie mensen die om ons heen wonen. Zulke lieve, goede buren. Voor ons voelt dat heel fijn.” Een alarmsysteem of omheining? Beide schieten in de lach. “Niet nodig. Het is hier hartstikke veilig, joh! Er komt verder geen mens. Bovendien willen wij niet op die manier wonen.”

Wat een ruimte, wat een rust…
Wat een ruimte voor (klein)kinderen om onbezorgd te spelen, omringd door natuur. Voor paardenvolk, dierenvrienden, rustzoekers, natuurliefhebbers. Al die plekken waar je heerlijk kan genieten, in de zon of in de schaduw. En altijd die stilte en ongekende vrijheid. “Deze omgeving is door de overheid officieel tot ‘beschermd gebied’ verklaard. De natuur en de rust zijn daarmee gewaarborgd. Wie droomt van een eigen Bed & Breakfast, natuurcamping of horeca: dat wordt een lastig verhaal, hoor! Dat is wel even goed om te weten,” geven Rob en Els te kennen. “We hopen dat de volgende bewoners hier, net als wij, de rust en stilte vinden en hier graag zullen wonen. Dat zouden wij mooi vinden, want het is hier zó fijn leven.”

HET WOONHUIS


Inpandig zijn vooral lichte, neutrale kleuren toegepast. Tijdloos dus. Er zijn lichteiken binnendeuren. Binnenwanden zijn voorzien van wit boerenstucwerk. Dat combineert fraai met de doorleefde originele eikenhouten gebinten. Hier en daar is – heel subtiel – een stalraampje uit de oorspronkelijk boerderij verwerkt. Dankzij tal van raampartijen zijn alle vertrekken aangenaam licht. De van dubbelglas voorziene vensters hebben een roedeverdeling. Opengaande ramen werken volgens het draaikiepsysteem. De dekstukken van de houten windveren zijn van kunststof. Beide topgevels zijn afgewerkt met groene planken. De voor- en achtergevel zijn verfraaid met een strook siermetselwerk, zogeheten muizentanden. Boven deuren en vensters zijn mooie rollagen gemetseld.

Oprit & hal
Het laatste stukje Hardinger Mühlenweg naar huisnummer 31 is een semi-verhard karrenspoor. De brede oprit is omzoomd door imposante oude bomen. Hier is ruim plek voor meerdere auto’s. En een dubbele garage met carport, maar daarover later meer. Hoewel hier niemand via de voordeur binnenkomt, doen wij dat maar even wel. De entree bestaat uit een vrij ruime en lichte hal, belegd met plavuizen. De zeer royale toiletruimte, met hangtoilet en fonteintje, is uitgevoerd in neutrale lichtbeige tinten. Ook de stookruimte (met cv-ketel uit 2020) is bereikbaar vanuit de hal. Een lichteiken paneeldeur met glas leidt naar de living.

Living & kantoorruimte
De royale living is aangenaam licht. Aan drie kanten ben je verbonden met het omringende natuurlijke landschap. Op de plek van de voormalige niendeur is een grote glaspartij geplaatst, met een doorkijk richting boomgaard. De (verwarmde) vloer is belegd met een lichte natuursteen. Ook de vensterbanken zijn van natuursteen. De stoere gebinten en witgepleisterde muren zorgen voor een bijzondere sfeer. Verder staat er in de living een gezellige houtkachel. Via een strakke eikenhouten open trap in de kamer kom je op de eerste verdieping. Daarover later meer. Nu eerst naar de aangrenzende kantoorruimte, bereikbaar via een schuifdeur. Ook hier weer een magnifiek groen uitzicht. “We werkten geregeld vanuit huis. Er is nu ook een prima glasvezelaansluiting. Klanten kwamen graag hier voor overleg. Daar maakten we dan meteen een mooi dagje van. Met een ritje te paard of per koets door de omgeving.”

Slapen & baden op de begane grond
Wat verderop grenst aan de living een riant slaapvertrek met een privé-badkamer. Via de hoge, gebogen ramen kijk je vanuit je bed de groene omgeving in. Het oude gebintwerk in dit vertrek is bewust in het zicht gelaten. “Rustgevend vinden wij dat.” De van vloerverwarming voorziene badkamer (neutrale beige/zandkleuren) heeft een ligbad, inloopdouche, wastafel en wandcloset. Verder zijn er dimbare inbouwspots en een opengaand (draaikiep)raam voor de ventilatie.

Woonkeuken
Terug richting living en vervolgens naar de aangrenzende halfopen woonkeuken. Overigens is deze vanuit de living grotendeels aan het oog onttrokken. In de keuken vinden we zo’n typische Duitse eethoek. “Aan deze tafel wordt alles besproken en worden belangrijke beslissingen genomen.” De ambachtelijke keuken in landelijke stijl heeft lichteiken fronten, een werkblad van gemêleerd graniet en een terra-kleurige plavuizenvloer. Er is veel werk- en opbergruimte. De ramen boven het aanrecht kijken uit op het groen. Een deur verder is de met plavuizen belegde bijkeuken gelegen. Onder een werkblad staan de wasmachine en de vaatwasser. Ook is er een uitstortgootsteen, handig voor als je van buiten komt. Een openslaande deur, de achterdeur, geeft toegang tot het erf.

Eerste verdieping
De massief eiken open trap in de living voert naar de ruime en lichte overloop op de eerste verdieping. Zoals gemeld was dit oorspronkelijk de hooizolder van de boerderij. Achter de strak afgetimmerde schuine wanden is extra opbergruimte gecreëerd, toegankelijk via een luik. Aan de achterzijde is een ruime, knusse slaapkamer gelegen, de logeerkamer (voor de kleinzoons…). De balken van de dakconstructie zijn zichtbaar. Het uitzicht via beide ramen in de topgevel is weer prachtig. Dan is er aan de voorzijde een royale tweede kamer. Deze is in gebruik als kantoorruimte. Wie hier zit te werken kijkt fantastisch uit op de bongerd en de weidse omgeving. “Een heerlijke werkplek”, weet Els. “Van hieruit zie je de reeën lopen.” Ook een badkamer grenst aan de overloop. Deze is weer uitgevoerd in lichte beige tinten. Er is een douchecabine, een wastafel en een wandcloset. Een Velux tuimeldakraam zorgt voor ventilatie.

HET ERF MET OPSTALLEN


Streekeigen beplanting
Ook het erf, destijds een woestenij van struiken, wat bomen en veel weiland, is compleet nieuw inricht. Een ontwerp met respect voor het bestaande landschap. Oude bomen-met-karakter zijn blijven staan. Groenblijvende en in mei/juni bloeiende rododendrons zijn geplant. De directe omgeving van de woonboerderij is wat kaler gemaakt. Daar is bestrating aangelegd, een groot gazon, borders, een moestuin en een boomgaard. In de volledig glazen kweekkas (6 X 3 meter) begint het groeiseizoen met het opkweken van de zaden die het jaar ervoor hebben voortgebracht. De bongerd, toont elk voorjaar zijn bloesempracht. En geeft in de zomer een rijke oogst aan appels (oude rassen als notaris, ster en renet), peren (nashipeer, köttelpeerkes), kersen en pruimen. “Met het fruit hebben we zelf altijd veel gedaan, maar ook aan andere liefhebbers gegeven.” Rond de twee overgebleven weilandjes is een houtsingel geplant. Ook is hier een poel is uitgegraven. “Precies op de plek waar vroeger de varkens lekker in de modder wroetten.” Door het creëren van zichtlijnen is de beleving van de omgeving nog eens versterkt. De opstallen zijn destijds nieuw gebouwd, maar wel in de stijl van de streek. Met vakwerkmuren en toepassing van eerlijk eikenhout. Hier en daar is een stalraam uit de oorspronkelijke boerderij verwerkt. Alle opstallen zijn gedekt met dakpannen.

Stenen huuske
Het ruime stenen huuske bevindt zich op korte afstand van de woonboerderij. Niet vreemd, want ooit stond op deze plek het eerder genoemde ‘stilletje’. Het geïsoleerde huuske is opgetrokken in spouw heeft een kleine zolder. Er is een aanrechtblok met spoelbak. Een afgetimmerd gedeelte doet dienst als kippenhok. Compleet met legnesten. Eieren rapen is een fluitje van een cent.

Paardenstal
De riante stal, voorzien van een hooizolder, telt twee paardenboxen en een zadelkamer. Er is stromend water en elektriciteit. Binnen heb je echt de ruimte voor het poetsen, opzadelen of optuigen van de paarden. Oude eiken gebinten hebben in de stal een tweede leven gekregen. De brede dubbele openslaande deuren (onbehandeld eiken) aan de achterzijde komen uit op een groot verhard terrein. In de topgevel van de stal zit een luik. Via de schuine transportband gaat het hooi zo de hooizolder op. Ook zien we hier een uilengat. “Ja, uilen die zitten hier wel.”
Wagenloods
De flinke wagenloods – ook weer in stijl gebouwd - is van het type kapschuur. Er is plek voor stalling van de caravan, de koets en nog veel meer. “Volgens goede traditie heeft de buurt geholpen met ‘pannen hangen’, dakpannen leggen. Borrel erbij, héél gezellig!”

Garage/carport/klusruimte/schapenverblijf
De grote vrijstaande stenen garage/carport (enigszins gelijkend op een Twentse doorritschuur) bevindt zich aan het eind van de eerder genoemde oprit. Het stenen gedeelte is opgetrokken in spouw. De royale dubbele garage (mét zolderberging) heeft twee elektrische roldeuren. Aangrenzend bevindt zich een bescheiden maar handige werkplaats. “Klusruimte en goed gereedschap, dat heb je hier wel nodig.” Rechts van de carport is een halfopen schapenverblijf gebouwd.

DE OMGEVING


Eén en al groen
De omgeving, dat is één en al groen. Met kronkelende landwegen, langs weilanden, akkers en bos. En met her en der verscholen een (woon)boerderij of watermolen. Je bent hier omringd door beschermde natuurgebieden als het Springendal, het Dal van de Mosbeek en de bossen van de graaf van Bentheim. Het glooiende landschap, een stuwwal, is gevormd door het dikke pakket landijs dat hier ooit oprukte en weer verdween. Deze (grens)streek kent een rijke historie. Heel wat veldslagen hebben zich hier voltrokken. Ook de onlangs vlakbij gevonden ‘Schat van het Springendal’ duidt op vroege bewoning, net als grafheuvels en offerplaatsen. In het hier en nu is het puur genieten van de rust en stilte. Eindeloos wandelen en fietsen. Ook voor paardenliefhebbers is deze streek een Walhalla weet Rob. Op pad onder het zadel of met een koets vliegen de uren en mooie panorama’s voorbij. “Als je wilt kun je van hieruit een lange tocht over (bijna) alleen onverharde paden maken. Onze paarden staan dan ook niet op ijzers.”

Bereikbaarheid & voorzieningen
Op deze plek, slechts 3 kilometer van de Duits-Nederlandse grens, woon je buitengewoon landelijk. En toch ben je snel in de omringende stadjes en dorpen, zowel op Duitse als op Nederlandse bodem. Uelsen bijvoorbeeld, het middelpunt van zeven samengevoegde gemeenten, bevindt zich op zo’n zeven autominuten. Uelsen heeft een verrassend groot winkelaanbod, gezondheidszorg, basis- en voortgezet onderwijs, sportvoorzieningen, een natuurbad en een binnenbad. In nog geen twintig minuten rijden ben je in Nordhorn, de districtshoofdstad van de Grafschaft Bentheim. Hier is een prima aansluiting op de Duitse autosnelwegen A30 en A31. Wie zich liever oriënteert op Nederland: dan is het op 10 kilometer gelegen Ootmarsum – hét kunststadje van Oost-Nederland – de dichtstbijzijnde grotere plaats. Een stadje met sfeer, gezelligheid en tal van voorzieningen. Oldenzaal, dat is nog geen half uur rijden, heeft een zeer compleet voorzieningenniveau. Bovendien is hier een uitstekende aansluiting op de A1 richting Enschede, Hengelo, Almelo, Amsterdam én Osnabrück.

De makelaars courtage bedraagt 3,57% over de koopsom. 

+-
OVERDRACHT
Vraagprijs € 1.050.000,- K.K.
Status beschikbaar
Aanvaarding in overleg
BOUW
Soort woning WOONBOERDERIJ
Type woning vrijstaande woning
Bouwjaar 1999
Bouwvorm bestaande bouw
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte 204 m2
Inhoud 828 m3
Perceel 8191 m2
Overige inpandige ruimte 4,20 m²
INDELING
Kamers 7
Slaapkamers 3
Voorzieningen ROOKKANAAL, DAKRAAM, SLAAPKAMER_OP_DE_BEGANE_GROND, BADKAMER_OP_DE_BEGANE_GROND
BUITENRUIMTE
Ligging vrij uitzicht, beschutte ligging, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Tuin tuin rondom
BERGRUIMTE
Berging / schuur vrijstaand hout
Garage
Garage CARPORT, DUBBELE_GARAGE

Wij helpen u graag uw droomhuis te vinden


Heeft u hulp nodig bij het vinden van een passende woning? Ook dan zijn wij u graag van dienst. Klik op de knop, vul uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.Toegangscode ongeldig

De ingevoerde toegangscode is ongeldig
OK

Toegangscode ongeldig

De ingevoerde toegangscode is verlopen. Neem contact op met Burbach Roycroft.
OK

Toegangscode niet actief

De toegangscode is niet geactiveerd, neem contact op met Burbach Roycroft.
OK

Aanvraag verzonden

Dank u voor het aanvragen van een toegangscode. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Aanvraag verzonden

Uw aanvraag voor toegang tot deze woning is doorgestuurd naar onze makelaars. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Toegang tot ons exclusieve aanbod

Heeft u interesse in ons exclusieve aanbod?
Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
 • EUR
 • CHF
 • GBP
 • USD
Versturen

Toegangscode aanvragen voor

Woning ID : {[property_id]}
Heeft u interesse in ons exclusieve aanbod?
Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
 • EUR
 • CHF
 • GBP
 • USD
Versturen

Neem contact op met
{[name]}

Versturen

Neem contact op

Versturen

Plan een bezichtiging

{[property_name]}
Versturen

Wij helpen u graag uw droomhuis te vinden

Vul uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op
Selecteer uw gewenste prijsklassen:
Valuta : EUR
 • EUR
 • CHF
 • GBP
 • USD
Versturen

Bedankt voor uw aanvraag

Wij helpen u graag bij het vinden van een passende woning, binnen 24 uur nemen we contact met u op.
OK

Bedankt voor uw bezichtingsaanvraag

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK

Bedankt voor uw contactaanvraag

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
OK